2008. január 11. 15:24

Tavaly felbolydult a mobilinternet-piac, a korábban gyakorlatilag luxuscikknek számító termék széles körben elterjedt. Az árak utolérték a vezetékes (ADSL és kábeltévés) szolgáltatások szintjét, így a szolgáltatók nem terveznek további jelentős csökkentéseket. A számítógépekhez csatlakoztatható eszközöket - általában kétéves hűségnyilatkozat ellenében - ingyen adják a szolgáltatók, a cégek arra számítanak, hogy a telefonon való netezés is egyre népszerűbb lesz.

Kézbe vehető világháló (Mfor-montázs)

"Számottevő árcsökkenés nem várható 2008-ban a szélessávú mobilinternet piacon. Napjainkban már lényegében azonos árszinten fizethetünk elő a vezeték nélküli, szélessávú mobilinternetre, mint a hagyományos ADSL-re, vagy kábelnetre" - jelentette ki az Mfor.hu-nak Németh Péter, a Vodafone marketing menedzsere. Ugyanezen az állásponton van Fülöp Gábor is, a T-Mobile termékmenedzsment osztályának vezetője, aki hozzátette, hogy a növekvő igények miatt a hálózatot is fejleszteni kell, az pedig sok pénzbe kerül. Ezeknek a befektetéseknek is meg kell térülnie, így a cégek egy bizonyos határon túl már nem csökkenthetik tarifáikat. (Jelenleg általánosságban az mondható el, hogy minden szolgáltatónak van olyan csomagja, amivel öt gigabájtos letöltési korlátot kínál öt-hatezer forintos havidíjért. Ezeket a  számítógépen vagy laptopon történő mobilinternetezéshez ajánlják a vállalatok.)

Szélesednek a korlátok?

A Pannonnál ehhez hozzátették, hogy nem feltétlenül árcsökkentéssel, hanem a mobilinternetre jellemző adatforgalmi korlátok szélesítésével is vonzóbbá tehető egy szolgáltatás. A felhasználók ugyanis ilyenkor ugyanazért a pénzért például több filmet tudnak megnézni a videómegosztókon, több képet tudnak küldeni ismerőseiknek. "Az adatforgalmi korlátokat a Pannon mindig az aktuális igényeknek megfelelően alakítja, jelenleg is kínál különböző csomagokat az internetet csak ritkán használó ügyfelektől az igen intenzív használókig, minden réteg számára" - mondták el a cégnél. Kérdésünkre nem zárták ki teljesen egy korlátlan felhasználást biztosító csomag bevezetését sem.

A telefonok talán olcsóbbak lesznek 

Korlátlan csomagot jelenleg egyedül a Vodafone értékesít, viszont azt azért tudni kell, hogy az extrém adatmennyiségeket mozgató ügyfeleket - például a filmletöltésre használható fájlcserélő programok felhasználóit - a cég egy öt gigabájtos limit bevezetésével sújtja. Korábban már elmondták, hogy ezzel a lépéssel azokat az ügyfeleiket védik, akiknél lelassulna az internet a filmletöltők miatt. A T-Mobile-nál azt mondták, hogy a cég jelenlegi tarifacsomagjaiban foglalt adatmennyiségi korlátok a tapasztalatok alapján megfelelnek egy átlagfelhasználó igényeinek.

Internetezni viszont nemcsak a számítógépen lehet, hanem mobiltelefonon is. (A rendszeresen telefonon internetező ügyfeleknek körülbelül 100 megabájtnyi letöltést 2000 forintos átlagáron kínálnak a szolgáltatók.) Ehhez azonban megfelelő készülékekre van szükség, amik tavaly év elején még szintén nagyon drágák voltak. Év végére viszont az ilyen típusú telefonok ára – tudásuktól függően - nagyságrendileg a felére, harmadára csökkent.

A Vodafone-nál ennél némileg kisebb ütemű további készülékár-csökkenést elképzelhetőnek tartanak 2008-ban is. Fülöp Gábor, a T-Mobile szakembere szerint a mobilinternet-képesség olyan utat fog bejárni, mint annak idején a telefonokba szerelt kamera. Ma már szinte lehetetlen eladni olyan készüléket, amiben ne lenne képalkotó eszköz, ezért a legolcsóbb telefonokban is benne van ez a funkció. Szerinte hamarosan eljöhet az az idő, amikor már a 3G is ilyen "alapfelszerelés" lesz a mobilokban. A szolgáltatók mindenesetre már most arra próbálják rábírni az ügyfeleiket, hogy 3G készüléket vegyenek, ezért mindegyik cégnél kapható - előfizetéses konstrukcióban - tízezer forint alatt is szélessávú internetezésre alkalmas telefon.

Több lesz a lefedett terület

Szélessávú lefedettségnövelési terveikről kevés adatot árultak el a cégek. Mindegyik vállalatnál azt mondták, hogy folyamatosan bővitik a antennahálózatot. A Vodafone nemrég jelentette be nagyszabású terveit, miszerint Magyarország vezető mobilinternet-szolgáltatójává kíván válni 2010-re. A cég ezért kötött megállapodást a kínai Huawei nevű vállalattal, amely jelenleg a világ ötven vezető mobil távközlési szolgáltatója közül harmincegy számára biztosít megoldásokat.

A lakosságszámra vetített lefedettségben jelenleg 53 százalékkal vezető T-Mobile termékmenedzsment osztályának vezetője lapunknak ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ugyan 2008-as konkrét fejlesztési terveikről nem árulhat el részleteket, de a T-Mobile hosszú távon is meg kívánja őrizni vezető szerepét a mobil szélessáv területén.

Más oldalról, a T-Mobile-nál és a Pannonnál szinte kötelező a 3G és a HSDPA hálózat fejlesztése, hiszen a mobillicensz meghosszabbításához ezt a feltételt szabta a kormány. A két cég így minimum 20-20 milliárd forintot fordít idén hálózatfejlesztésre.

L. Nagy Gábor

Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.