<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Három reprezentatív szakszervezettel tárgyalt a MÁV-Start vezetése hétfőn, ám nem született megállapodás az idei béremelésről. A szakszervezetek nem fogadták el a MÁV más társaságainál jóváhagyott 4,1 százalékos béremelési javaslatot.

Nem született megállapodás a MÁV-START Zrt. és három reprezentatív szakszervezet - a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete, és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete - között a 2009. évi a bérfejlesztésről - közölte a MÁV-START hétfőn.

A munkáltató múlt pénteken, a MÁV-START-nál tartott Vasúti Érdekegyeztető Tanácson adta át ajánlatát, amely a MÁV Zrt.-vel megegyező, 4,1 százalékos bérfejlesztési javaslatot, és a választható béren kívüli juttatás évi 250 ezerről 270 ezer forintra emelését tartalmazta.

Akkor a szakszervezetek nem fogadták el az ajánlatot, hétfőn pedig újra megtették javaslataikat, amelyek egyebek között különböző pótlékok bevezetésére irányultak - olvasható a vasúttársaság tájékoztatásában. A MÁV-START Zrt. vizsgálja a szakszervezetek által tett javaslatokat, az egyeztetéseket kedden folytatják.

A MÁV Zrt. vezetése is folytatta a tárgyalásokat a VDSzSz-szel, mely nem fogadta el a vasúttársaság 2009-re vonatkozó béremelési javaslatát. A "problémás" érdekképviselettel most sem jutott megállapodásra a MÁV. Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke arról tájékoztatott, hogy a 2008. december 30-án aláírt bérmegállapodásnak megfelelően 4,1 százalékos bérfejlesztést ajánlanak a VDSZSZ-nek. A MÁV Zrt. ezzel tartja magát a 2006 decemberében, a vasutas szakszervezetekkel kötött négyéves középtávú egyezségben foglaltakhoz, amelyben egyebek között vállalta, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) által elfogadott béremelési ajánlás középértékét meghaladó mértékű keresetnövekedést biztosít saját munkavállalói számára - tette hozzá Kavalecz Imre.

A MÁV Zrt. sajtófőnöke hangsúlyozta: az aláírt bérmegállapodásnak megfelelően január 22-ig elvégzik azokat a szükséges technikai intézkedéseket, amelyek ahhoz kellenek, hogy a MÁV Zrt. dolgozói januári fizetésüket az aláírt megállapodás szerint megkapják.

A VDSZSZ továbbra is 7 százalékos bérfejlesztést kíván elérni, míg a MÁV álláspontja szerint a vasúttársaság gazdasági helyzetét és a gazdasági környezetet figyelembe véve nem megalapozott a VDSZSZ követelése.

A felek, a bérfejlesztésre irányuló egyeztetéseket a továbbiakban nem a Vasúti Érdekegyeztető Tanácson (VÉT), hanem kollektív munkaügyi vita keretében folytatják - mondta el Kavalecz Imre. Ez azt jelenti, hogy a sztrájkkövetelésekkel együtt tárgyalnak a bérfejlesztésről.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy pénteken folytatják az egyeztetéseket a sztrájkkövetelésekről.

A 2008. december 30-án kötött, 4,1 százalékos bérfejlesztést rögzítő megállapodást a hat reprezentatív szakszervezet - a Vasutasok Szakszervezete, a VDSZSZ Szolidaritás, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, valamint a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége - közül csak a VDSZSZ nem írta alá.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.