2002. március 21. 11:00

A GKI Gazdaságkutató Rt. idei prognózisa szerint az MNB új monetáris politikája az inflációs célt tekintve sikeresnek bizonyult 2001-ben, de a 2002-re vonatkozó jegybanki várakozások túlzottan ambiciózusak.

A kutatók a szolgáltatások jelentős részénél az átlagos inflációnál magasabb növekedést várnak 2002-ben. A prognózis felhívja a figyelmet arra, hogy az infláció alakulását a választások után hivatalba lépő kormány tényleges gazdaság- és energiapolitikája jelentősen befolyásolja. Példaként azokat a területeket említik, ahol a mesterségesen alacsonyan tartott árak a termelőknek veszteséget okoznak.

E probléma megoldása a GKI szerint két lehetséges változat szerint képzelhető el. Az egyik az elkövetkező egy-két évben jelentősebb, majd azt követően kisebb áremelkedések sorozata, a másik a termelői veszteségek fogyasztói árkiegészítéssel történő enyhítése és a lassú, fokozatos áremelés.- Az első megoldás piackonform - állapítják meg, hozzátéve: azzal jár, hogy 2002-2004 között az infláció nem, vagy alig csökken.

A második előnye, hogy nem emeli közvetlenül a fogyasztói árindexet, a költségvetési kiadásokon keresztül azonban növeli a keresletet és az inflációs nyomást. - Ebben az esetben 5-10 év alatt menne végbe az áralkalmazkodás, ami hatékonysági, versenyképességi veszteségekkel jár és megnöveli az állami jövedelem-átcsoportosítást - állapítja meg az előrejelzés.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.