2002. július 9. 10:24

Az idei év első öt hónapjában a turizmus vegyes, de inkább pozitív képet mutat - mondta Budai Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal turizmusért felelős helyettes államtitkára.

Az idei év első öt hónapjában a turizmus vegyes, de inkább pozitív képet mutat - mondta Budai Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal turizmusért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár szavai szerint a májusi vendégéjszakaszám-növekedés megegyezett az év első négy hónapjában regisztrálttal. Májusban a külföldi vendégek száma 7,3 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák mintegy 5 százalékkal nőttek az elmúlt év májusához képest. A belföldi vendégek száma 6 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma pedig 5 százalékkal haladta meg a tavaly májusi értéket.

A bevételi kumulált adatok azonban nem jók - jelentette ki Budai Zoltán. Véleménye szerint ez a 'különösen rossz' áprilisi eredményekkel magyarázható. A Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint 2002 májusában a turizmusból származó devizabevétel 319 millió eurót tettek ki, ami 84,6 százaléka a tavaly májusban regisztrált értéknek. Az év első öt hónapjában 1,277 milliárd euró bevétel származott az ágazatból, ami 87 százaléka az előző év azonos időszakáénak.

A helyettes államtitkár elmondta: bár nőtt a vendégéjszakák száma májusban, a szállodák nem tudták növelni profitjukat, mivel jelentősen csökkentett árakkal kínálták szolgáltatásaikat. A német turisztikai piac az év első felében jóval a várakozások alatt teljesített, és a több hónapja tartó kedvezőtlen folyamatok várhatóan az egész szezont meghatározzák.

A Magyarország szempontjából egyik legfontosabb német forgalom visszaesését Budai Zoltán szerint három fő okra vezetik vissza a német elemzők. A németek utazási kedvét leginkább a kedvezőtlen gazdasági körülmények, az euró bevezetésével járó drágulás, valamint a futball világbajnokság vetették vissza. A helyettes államtitkár az INRA német közvélemény-kutató intézet felmérésére hivatkozva közölte: a megkérdezettek 43 százaléka az idén kevesebbet szándékozik költeni a nyaralásra.