2002. július 9. 10:24

Az idei év első öt hónapjában a turizmus vegyes, de inkább pozitív képet mutat - mondta Budai Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal turizmusért felelős helyettes államtitkára.

Az idei év első öt hónapjában a turizmus vegyes, de inkább pozitív képet mutat - mondta Budai Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal turizmusért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár szavai szerint a májusi vendégéjszakaszám-növekedés megegyezett az év első négy hónapjában regisztrálttal. Májusban a külföldi vendégek száma 7,3 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák mintegy 5 százalékkal nőttek az elmúlt év májusához képest. A belföldi vendégek száma 6 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma pedig 5 százalékkal haladta meg a tavaly májusi értéket.

A bevételi kumulált adatok azonban nem jók - jelentette ki Budai Zoltán. Véleménye szerint ez a 'különösen rossz' áprilisi eredményekkel magyarázható. A Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint 2002 májusában a turizmusból származó devizabevétel 319 millió eurót tettek ki, ami 84,6 százaléka a tavaly májusban regisztrált értéknek. Az év első öt hónapjában 1,277 milliárd euró bevétel származott az ágazatból, ami 87 százaléka az előző év azonos időszakáénak.

A helyettes államtitkár elmondta: bár nőtt a vendégéjszakák száma májusban, a szállodák nem tudták növelni profitjukat, mivel jelentősen csökkentett árakkal kínálták szolgáltatásaikat. A német turisztikai piac az év első felében jóval a várakozások alatt teljesített, és a több hónapja tartó kedvezőtlen folyamatok várhatóan az egész szezont meghatározzák.

A Magyarország szempontjából egyik legfontosabb német forgalom visszaesését Budai Zoltán szerint három fő okra vezetik vissza a német elemzők. A németek utazási kedvét leginkább a kedvezőtlen gazdasági körülmények, az euró bevezetésével járó drágulás, valamint a futball világbajnokság vetették vissza. A helyettes államtitkár az INRA német közvélemény-kutató intézet felmérésére hivatkozva közölte: a megkérdezettek 43 százaléka az idén kevesebbet szándékozik költeni a nyaralásra.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.