2000. november 15. 11:00

A megújult, immár önkéntes Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába (MKIK) a korábbi tagság 6-8 százaléka lépett át, de az a tagság az ország termelésének a felét adja - derült ki Parragh Lászlónak, az MKIK új országos elnökének békéscsabai sajtótájékoztatóján.

A megújult, immár önkéntes Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába (MKIK) a korábbi tagság 6-8
százaléka lépett át, de az a tagság az ország termelésének a felét adja - derült ki Parragh Lászlónak, az MKIK új országos elnökének békéscsabai sajtótájékoztatóján. Japánban tizenkét százalékot tesz ki a kamarai tagság, ott is ők adják a nemzeti össztermék több mint a felét. Nyugat-Európában nagyobb szerepük van a kamaráknak, a kormányokkal ők tárgyalnak.

"De 80, 90 vagy 100 százalékos kamarai tagság Magyarországon még egyszer nem lesz" - jelentette ki a Békés megyei kamarai elnökség alakuló ülését követően megtartott tájékoztatón Parragh. Meg kell győznünk a tagságot, hogy belépjen, illetve megmaradjon a kamarában. Ez nehezebb feladat lesz, mint megnyerni a kamarai választást - jelentette ki, az október 30-i elnökké választására célozva.

Tényleges vállalkozói kamarát kell létrehozni, a testületnek hallatnia kell a hangját, hogy befolyásolhassa a gazdaság fejlődését meghatározó döntéseket, részt kell vennie a Széchenyi terv megvalósításában és segítenie kell a vállalkozóknak, hogy fölkészüljenek az Európai Unióba való belépésre - fogalmazott az elnök.

Arra az újságírói fölvetésre, hogy a hazai vállalkozók úgy érzik, másodrendű állampolgárok a saját hazájukban, azt válaszolta: megérti a panaszt, mert az elmúlt tíz évre nem mondható, hogy mentes volt a protekcionizmustól, de a nyugati működő tőkét az országba csalogató kedvezmények nélkül ugyanott tartanánk, ahol azok az országok, amelyek ezt nem vállalták.

"A kamarának arra kell ösztönöznie a nálunk megtelepedett külföldi nagyvállalatokat, hogy az intelligens, nagyobb hasznot adó munkát támogassák, s azért kell az átalakult kamarának mindent megtennie, hogy a magyar vállalkozókat egyenrangú félként kezeljék Európában" - jelentette ki.Az országos kereskedelmi és iparkamara arra számít, hogy az Európai Unió és a hazai kormányzat jelentős anyagi támogatásával teljesítheti feladatát - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.