2000. november 15. 11:00

A megújult, immár önkéntes Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába (MKIK) a korábbi tagság 6-8 százaléka lépett át, de az a tagság az ország termelésének a felét adja - derült ki Parragh Lászlónak, az MKIK új országos elnökének békéscsabai sajtótájékoztatóján.

A megújult, immár önkéntes Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába (MKIK) a korábbi tagság 6-8
százaléka lépett át, de az a tagság az ország termelésének a felét adja - derült ki Parragh Lászlónak, az MKIK új országos elnökének békéscsabai sajtótájékoztatóján. Japánban tizenkét százalékot tesz ki a kamarai tagság, ott is ők adják a nemzeti össztermék több mint a felét. Nyugat-Európában nagyobb szerepük van a kamaráknak, a kormányokkal ők tárgyalnak.

"De 80, 90 vagy 100 százalékos kamarai tagság Magyarországon még egyszer nem lesz" - jelentette ki a Békés megyei kamarai elnökség alakuló ülését követően megtartott tájékoztatón Parragh. Meg kell győznünk a tagságot, hogy belépjen, illetve megmaradjon a kamarában. Ez nehezebb feladat lesz, mint megnyerni a kamarai választást - jelentette ki, az október 30-i elnökké választására célozva.

Tényleges vállalkozói kamarát kell létrehozni, a testületnek hallatnia kell a hangját, hogy befolyásolhassa a gazdaság fejlődését meghatározó döntéseket, részt kell vennie a Széchenyi terv megvalósításában és segítenie kell a vállalkozóknak, hogy fölkészüljenek az Európai Unióba való belépésre - fogalmazott az elnök.

Arra az újságírói fölvetésre, hogy a hazai vállalkozók úgy érzik, másodrendű állampolgárok a saját hazájukban, azt válaszolta: megérti a panaszt, mert az elmúlt tíz évre nem mondható, hogy mentes volt a protekcionizmustól, de a nyugati működő tőkét az országba csalogató kedvezmények nélkül ugyanott tartanánk, ahol azok az országok, amelyek ezt nem vállalták.

"A kamarának arra kell ösztönöznie a nálunk megtelepedett külföldi nagyvállalatokat, hogy az intelligens, nagyobb hasznot adó munkát támogassák, s azért kell az átalakult kamarának mindent megtennie, hogy a magyar vállalkozókat egyenrangú félként kezeljék Európában" - jelentette ki.Az országos kereskedelmi és iparkamara arra számít, hogy az Európai Unió és a hazai kormányzat jelentős anyagi támogatásával teljesítheti feladatát - hangzott el a sajtótájékoztatón.