2011. június 20. 11:16

Az elmúlt 14 hónap leggyorsabb ütemében, éves szinten 7,1 százalékkal nőtt az Európai Unióban az újautó-regisztrálások száma májusban - derül ki az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) jelentéséből.

A szervezet tájékoztatása szerint májusban összesen 1,21 millió új autót regisztráltak az Európai Unió tagállamaiban. A januártól májusig terjedő időszakban éves összehasonlításban 0,8 százalékkal kevesebb, összesen 5,89 millió új autót jegyeztek be.

Május a 2010. márciusa óta tapasztalt legnagyobb növekedést mutatta; akkor 11,0 százalék volt a bővülési ütem. Az elmúlt évben csupán kétszer volt pozitív változás az új autók piacán.

Májusban  Németországban 22,0 százalékkal, Franciaországban 6,1 százalékkal, míg Olaszországban 3,6 százalékkal nőtt az újautó-regisztrálások száma az előző év hasonló időszakához képest. Spanyolországban 23,3 százalékos, míg az Egyesült Királyságban 1,7 százalékos visszaesés volt.

A januártól májusig terjedő időszakban a legnagyobb piacok vegyes képet mutattak: Németország 13,1 százalékkal, Franciaország 4,4 százalékkal bővült, miközben Olaszország 15,1 százalékkal, az Egyesült Királyság pedig 7,3 százalékkal esett vissza.

A magyarországi újautó-regisztrálások száma májusban 12,1 százalékkal 3.814 autóra nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Az év első öt hónapjában éves szinten 9,5 százalékkal, 18.913 autóra nőtt az újonnan bejegyzett autók száma.

A májusi uniós regisztrálások között a legnagyobb számban Volkswagen (154,6 ezer), Opel (92,9 ezer), Peugeot és  Renault (egyaránt 88 ezer) típusú autók voltak . A 20 ezres értékesítési számot meghaladó autómárkák közül a legnagyobb éves növekedést a Nissan (+29,1 százalék), az Opel (+18,4 százalék) és a Volkswagen (+18,3) mutatta fel. A legnagyobb visszaeső a Dacia (-10,1 százalék), illetve a Toyota volt (-12,2 százalék).

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.