2002. március 22. 11:00

Az idei év első két hónapjában naponta 100-120 bejegyzési kérelem érkezett a fővárosi cégbíróságra, jóval több, mint a korábbi évek hasonló időszakában. Jelenleg mintegy 20 ezer gazdasági társaság áll bejegyzés alatt.

A cégalapítási kedv elsősorban Budapesten és Pest megyében lendült fel, de az ország egészére jellemző, hogy egyre több gazdasági társaságot alapítanak. A bejegyzésre váró cégek többsége betéti társaság, de 9 ezer Kft. is a cégbírósági döntésre vár. Zanathy János, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hivatalvezetője a Világgazdaságnak elmondta, hogy megítélése szerint a prosperáló gazdaságnak köszönhető a növekvő számú cégalapítás. Hasonlóan vélekedett Bánki Horváth Mária, a fővárosi cégbíróság vezetője, aki hozzátette, hogy nincs jogszabályi magyarázat a fellendülő vállalkozási kedvre, azaz egyetlen rendelkezés sem ösztönzi a korábbinál jobban a cégalapítást - írja pénteki számában a Világgazdaság.

A cégbíróság nyilvántartása szerint jelenleg 14 ezer felszámolás és 13 ezer végelszámolás alatt álló céget tartanak nyilván. Az OIT adatai szerint az elmúlt tíz évben közel 400 ezer társas vállalkozást alapítottak, és közülük 152 ezer szűnt meg, a szervezet 1997-es megalakulása óta pedig 16 ezer fantomcéget töröltek a cégbíróságok.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.