2001. február 1. 11:00

Mintegy 4,5 százalékkal, 476 milliárd dollárra nőtt tavaly a nemzetközi turizmus bevétele -- közölte a madridi székhelyű Turisztikai Világszervezet (WTO).

Az erős világgazdaság mellett olyan különleges események segítették a növekedést, mint a sydneyi olimpia vagy a vatikáni szentév. Magyarország sokat profitált a balkáni stabilitásból, a turizmus devizabevételei közel 16, egyenlege több mint 23 százalékkal nőtt tavaly az első tizenegy hónapban.

Az utazók számát tekintve 7,4 százalékkal bővült az iparág. Továbbra is Kelet-Ázsia és a csendes-óceáni térség fejlődése a legdinamikusabb, ahol 14,5 millióval nőtt az érkezők száma. A nemzetközi turizmusból 58 százalékkal részesedő Európa 6,2 százalékos növekedése részben a hannoveri világkiállításnak, a futball Eb-nek és a vatikáni jubileumnak köszönhető. Újra kedveltebbek a délkelet-európai országok a balkáni nyugalom miatt, Szlovénia és Horvátország is több turistát vonzott, mint 1999-ben. Törökország közel 40 százalékkal több vendéget fogadott. Az erős dollár is rekordszámú amerikai turistát csábított az öreg kontinensre, miközben a tengerentúlra is 8,7 százalékkal többen utaztak. Utoljára az 1992-es esztendőben fejlődött ennyire dinamikusan a nemzetközi turizmus, akkor az Öböl-háború miatt volt alacsony a bázis. Tavaly 698 millió külföldi turista érkezését regisztrálták szerte a világon, ami 50 millióval több, mint 1999-ben. A jelentés felhívja a figyelmet, hogy az adatok tájékoztató jellegűek, még jelentősen módosulhatnak.

A kelet-ázsiai régió motorját az idén Kína, valamint Hongkong és Makaó jelentették. Thaiföld, Malajzia, Kambodzsa és Vietnam egyre kedveltebb célpontokká válnak, a szolgáltatások bővülése alig tud lépést tartani a kereslettel. Ausztrália a sydneyi olimpiából profitált sokat.

A Közel-Kelet Jézus 2000. születésnapját kiugró növekedési ütemmel ünnepelhette volna, ám az első három negyedév ígéretes fejlődését megakasztotta az újabb erőszakhullám. Még nagyobb vesztes Afrika, mely szinte teljesen kimaradt a fellendülésből.

Magyarországot a koszovói válsággal terhelt 1999-es év után tavaly 15,6 millió turista kereste fel. Ez 8,1 százalékos, világátlag feletti növekedést jelent. Ezzel Magyarország továbbra is a 13. legkedveltebb turistacélpont, a régióból csupán Ausztria és Lengyelország előzi meg. Eddig általában amiatt sopánkodtak a szakemberek, hogy az ideérkező külföldiek nem költenek eleget. Tavaly az első kilenc hónapban 6,4 százalékkal nőtt a külföldi vendégek száma a kereskedelmi szálláshelyeken, 4,0 százalékkal a vendégéjszakáik száma, míg az időszak devizabevételeiben ez 14,3 százalékos növekedésben tükröződött -- mondta el lapunk kérdésére Szántó Zoltán, a Magyar Turizmus Rt. sajtóreferense. Az MNB statisztikáiban pedig, úgy tűnik, éreztette hatását, hogy -- mint a szakember elmondta -- a hosszúra nyúlt nyár miatt október hónapban is jól alakulhatott a szaldó. Noha a magas dinamikában szerepe lehet a koszovói válság báziscsökkentő hatásának, a növekedés figyelemre méltó. Szántó is felhívta a figyelmet, hogy statisztikusok szerint a témához kapcsolódó egyes végleges statisztikai adatok akár 20 százalékkal is eltérhetnek az előzetesektől.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.