2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A KSH most publikált adatai szerint az egy főre jutó élelmiszer-fogyasztás az 1990-es évek elejei visszaesést követően 1996-tól újra növekedésnek indult és 2000-ben 715,1 kg volt.

Az egy főre jutó húsfogyasztás 2000-ben az 1999. évi 61,5 kg-ról 71,7 kg-ra növekedett. A 16,6 százalékos növekedés a baromfi-húsfogyasztás megugrásának köszönhető. A húsfogyasztáson belül tovább csökkent a sertéshús aránya, míg a baromfihúsé jelentősen nőtt. A tojásfogyasztás stagnált az előző évhez képest, miközben az egy főre vetített tejfogyasztás 6,1 százalékos növekedést mutatott.

Az egy főre jutó zsiradékfogyasztás az 1999. évi 34,8 kg-ról 2000-re 39,7 kg-ra emelkedett, ezen belül az élettanilag kedvezőbb növényi zsiradékok fogyasztása a tárgyévben a zsiradékfogyasztás 46,1 százalékát jelentette. Az egy főre jutó liszt- és rizsfogyasztás 2000-ben 4,2 százalékkal növekedett, miközben a burgonyafogyasztás (65,2 kg/fő) 5,8 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A cukor- és a mézfogyasztás 12,1 százalékkal csökkent, és 2000-ben mindössze 34,3 kg/fő volt. Az ezredfordulón az egy főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás 222 kg-ot tett ki, melyből fele-fele arányban részesedik a két növénycsoport. 1999-ben a zöldségfélék aránya még 56 százalék volt.

Az egy főre jutó szeszfogyasztás abszolút literben mérve 2000-ben összességében nem változott, ezen belül azonban a borfogyasztás 30,7 literről 28,8 literre csökkent, a sörfogyasztás viszont az évek óta tartó csökkenést követően 5,3 százalékkal, 72,9 literre nőtt. Az égetett szeszes italok fogyasztásában nem volt változás.

Az élelmiszerek fogyasztásából eredő tápanyagfogyasztás, mely a korábbi évhez képest 5,9 százalékkal nőtt, 2000-ben 13 520 kjoule volt.

(2000-ben az élelmiszermérlegek készítésénél módszertani változtatást hajtottunk végre, elsősorban az Európai Unió iránymutatásának megfelelően. Az elvárásoknak megfelelően többek között bővült a külkereskedelmi terméklista, a zöldségféléknél és gyümölcsöknél pedig a feldolgozott termékeket friss súlyban számoltuk el. A tárgyévi adatok korábbi évekkel való összehasonlításánál fentieket figyelembe kell venni.)


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!