2002. július 2. 06:52

A legtöbb vállalkozónak megfordul a fejében, hogyan lehetne a család egyre növekvő nyaralási költségeit a cég kiadásai között, üzleti utazási kiadásként feltüntetni. Vannak-e még kiskapuk, amelyek módot adnak erre, vagy éppen fordítva: lehet, hogy még a valóban üzleti utakat sem számolhatjuk el?

Egy eset, amikor dokumentumokból, útinaplókból ugyan nem volt hiány, de az APEH-nak feltűnt, hogy az érintett cég 18 alkalmazottja járt együtt Brazíliában előadást hallgatni a szójatermesztésről, miközben az utazási iroda programja szerint az Amazonas folyónál jártak, és helikopteres panorámarepülésen vettek részt. Az ellenőrök így nem fogadták el az utazásokkal kapcsolatos kiadásokat a gazdálkodás érdekében felmerült költségnek, hanem természetbeni juttatásnak minősítették, és így adó- és járulékhiányt állapítottak meg.

Egy betéti társaság bel- és kültagja – férj és feleség –spanyolországi utazásukat igyekezett hivatalos jellegűnek minősíteni: elvben egy szakmai kongresszuson jártak, ám a számlákból kiderült, hogy valójában az alternatív programokra (városnézés, bevásárlás) fizettek be. Fél év múlva Svájcba is elmentek egy tíznapos üzleti útra, amivel kapcsolatban az tűnt fel az adóellenőröknek, hogy az utazás óta eltelt három év alatt semmilyen svájci gazdasági kapcsolat nem jött létre. Ez utóbbi, persze, nem feltétele a hivatalos útnak…