2001. január 18. 11:00

A Humán Fókusz decemberben a gazdálkodó szervezetek flexibilitását elemző dr. Kaucsek Györggyel, az OMKMK tudományos főmunkatársával készített interjút a vállalati rugalmasság kérdéseiről.

- A vizsgálatban számoltak-e a rejtett rugalmassággal?

- A rejtett rugalmasság rendszertartalék; nem legálisan van benne a rendszerben. Szabályszegő, nem publikus, mégis kérdés, hogy mennyire kell száműzni. Mert ha teljesen likvidáljuk, egyúttal felszámoljuk annak pozitív informális hatásait. Arra azonban törekedni kell, hogy ne legyenek elkülönült tudásszigetek a vállalaton belül.

- Hogyan lehet ütköztetni a vállalati rugalmasságot a kompetenciákkal?

- Felfogásunk szerint a dolgozói kompetenciának négy dimenziója van: szakmai, módszertani, társas és személyi. Szakmai kompetencián mi a dolgozók képességeit, ismereteit és jártasságát értjük. A módszertani kompetencia a helyzeteket, problémákat átfogóan kezelni tudó, rugalmasan alkalmazható technikák, eljárások ismeretét és alkalmazását jelenti. A társas kompetencia dimenziója a célok és tervek sikeres megvalósítása érdekében tanúsított kommunikációs és kooperációs magatartásmódok alkalmazására vonatkozik. A személyi, vagy más néven önismereti és önszabályozó kompetencia az egyéni teljesítőkészséget meghatározó személyiségvonásokat mutatja.

- Amikor ütköztették a szervezeti rugalmasságot és a dolgozói kompetenciákat, milyen eredményt kaptak?

- A szakmai kompetencia értéke a legmagasabb. Jelzésértékű, hogy a módszertani kompetenciáé a legalacsonyabb, tehát az általános problémamegoldásban és döntési technikákban még van mit tanulnunk. A nyereséges és veszteséges vállalatok között szignifikáns eltérés a szakmai és személyi kompetenciában volt tapasztalható. (K. E.)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.