2001. november 7. 11:00

A miniszterelnök kiemelte, az év első nyolc hónapjában a Magyarországra érkezett működőtőke-beruházások az előző évihez képest 43 százalékkal nőttek.

A szokásos szerda reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök az olaj világpiaci árának csökkenésével, az idegenforgalom rendkívül jó teljesítményével és a magyar exportnak az importhoz viszonyított gyorsabb növekedésével hozza összefüggésbe a folyó fizetési mérleg kedvező alakulását.

Az év első nyolc hónapjában a Magyarországra érkezett működőtőke-beruházások az előző évihez képest 43 százalékkal nőttek, ami a két évvel ezelőtti növekedéshez képest 69 százalékos emelkedést mutat és ez - mint hozzátette - nemzetközi összevetésben is szinte példátlan. A világgazdasági váratlan megrázkódtatásoktól függetlenül a magyar gazdaság tartósan képes lesz arra, hogy jó teljesítményt nyújtson, élénk maradjon, és ha csökken is a növekedés, az Európai Unió gazdasági növekedésének kétszeresét hosszabb távon is képes lesz teljesíteni Magyarország - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor a világgazdaság "törékeny" helyzetére hivatkozva úgy vélte, hogy jelenleg nem időszerű az üzemanyagokra vonatkozó adóterhek növelése.