Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az euró készpénz január elsejei bevezetése miatt már csak mindössze öt hetük maradt az átváltásra azoknak az állampolgároknak, akik még őriznek odahaza valamennyi pénzt az euró-zóna tagállamainak megszűnő nemzeti valutáiból.

A Magyar Nemzeti Bank, illetve a bankszövetség becslései szerint Magyarországon még hozzávetőleg 70 milliárd forint összegű, jövő évben lejáró nyugati valuta van "a szalmazsákokban". Az euró készpénz január elsejei bevezetése miatt már csak mindössze öt hetük maradt az átváltásra azoknak az állampolgároknak, akik még őriznek odahaza valamennyi pénzt az euró-zóna tagállamainak megszűnő nemzeti valutáiból.

A bankszövetség az egyik legegyszerűbb módszerként azt javasolja, hogy még az év végi bankszünnapok előtt, azaz Karácsonyig helyezzék devizaszámlára, vagy váltsák át forintra, illetve olyan más valutára, amely jövőre is megmarad. Európa tizenkét országa, az Európai Monetáris és Gazdasági Unió (EMU)tagállamai a világ egyik legnagyobb pénzügyi műveletére készülnek: a jövő év elején, mindössze két hónap alatt euróra cserélik bankjegyeiket.

Az euró készpénzként történő bevezetése miatt jövő év február végéig érvényüket vesztik a Magyarországon legismertebb nyugat-európai fizetőeszközök. Kivonják a belga, a luxemburgi és francia frankot, a német és a finn márkát, az olasz lírát, a holland forintot és az ír fontot, a portugál escudót és a spanyol pesetát, a görög drachmát és az osztrák schillinget. Már 2002. január másodikán nem kötelesek elfogadni a nyugat-európai országokban a lejárt nemzeti valutákat.

A kivonás természetesen nem érinti az euró-zónához nem tartozó államok pénzeit, így Európában továbbra is megmarad az angol font, a dán és svéd korona, valamint a norvég korona, a svájci frank, az összes kelet-európai nemzeti valuta, köztük a forint is. A változás nem vonatkozik az Európán kívüli államok pénzeire, így a legismertebbeket említve, az amerikai dollárra, az ausztrál dollárra, a kanadai dollárra és a japán jenre sem.

Az eurót, mint közös valutát bevezető európai országok rendkívül gyorsan vesznek búcsút a régi pénzektől. Németországban például már január 1-jén sem kötelezhetőek az üzletek a márka elfogadására. A pénzintézetek deviza-belföldiektől, azaz magyar állampolgároktól csupán 2002. február 15-ig kötelesek elfogadni a német márka, az osztrák schilling, az olasz líra, a francia frank, a spanyol peseta, a portugál escudo, görög drachma, a belga és a luxemburgi frank, a holland gulden és a finn márka és az ír font bankjegyeit. Az érmék elfogadását már korábban megtagadhatják a magyarországi hitelintézetek. A pénzváltóknak pedig saját belátásukra van bízva, hogy meddig és mit fogadnak el a kivonásra kerülő érmékből. A hitelintézetek február 15-e után is beválthatják a kivonásra kerülő pénznemekben befizetett összegeket, ám erre már nem kötelezhetőek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.