2001. november 25. 11:00

Az euró készpénz január elsejei bevezetése miatt már csak mindössze öt hetük maradt az átváltásra azoknak az állampolgároknak, akik még őriznek odahaza valamennyi pénzt az euró-zóna tagállamainak megszűnő nemzeti valutáiból.

A Magyar Nemzeti Bank, illetve a bankszövetség becslései szerint Magyarországon még hozzávetőleg 70 milliárd forint összegű, jövő évben lejáró nyugati valuta van "a szalmazsákokban". Az euró készpénz január elsejei bevezetése miatt már csak mindössze öt hetük maradt az átváltásra azoknak az állampolgároknak, akik még őriznek odahaza valamennyi pénzt az euró-zóna tagállamainak megszűnő nemzeti valutáiból.

A bankszövetség az egyik legegyszerűbb módszerként azt javasolja, hogy még az év végi bankszünnapok előtt, azaz Karácsonyig helyezzék devizaszámlára, vagy váltsák át forintra, illetve olyan más valutára, amely jövőre is megmarad. Európa tizenkét országa, az Európai Monetáris és Gazdasági Unió (EMU)tagállamai a világ egyik legnagyobb pénzügyi műveletére készülnek: a jövő év elején, mindössze két hónap alatt euróra cserélik bankjegyeiket.

Az euró készpénzként történő bevezetése miatt jövő év február végéig érvényüket vesztik a Magyarországon legismertebb nyugat-európai fizetőeszközök. Kivonják a belga, a luxemburgi és francia frankot, a német és a finn márkát, az olasz lírát, a holland forintot és az ír fontot, a portugál escudót és a spanyol pesetát, a görög drachmát és az osztrák schillinget. Már 2002. január másodikán nem kötelesek elfogadni a nyugat-európai országokban a lejárt nemzeti valutákat.

A kivonás természetesen nem érinti az euró-zónához nem tartozó államok pénzeit, így Európában továbbra is megmarad az angol font, a dán és svéd korona, valamint a norvég korona, a svájci frank, az összes kelet-európai nemzeti valuta, köztük a forint is. A változás nem vonatkozik az Európán kívüli államok pénzeire, így a legismertebbeket említve, az amerikai dollárra, az ausztrál dollárra, a kanadai dollárra és a japán jenre sem.

Az eurót, mint közös valutát bevezető európai országok rendkívül gyorsan vesznek búcsút a régi pénzektől. Németországban például már január 1-jén sem kötelezhetőek az üzletek a márka elfogadására. A pénzintézetek deviza-belföldiektől, azaz magyar állampolgároktól csupán 2002. február 15-ig kötelesek elfogadni a német márka, az osztrák schilling, az olasz líra, a francia frank, a spanyol peseta, a portugál escudo, görög drachma, a belga és a luxemburgi frank, a holland gulden és a finn márka és az ír font bankjegyeit. Az érmék elfogadását már korábban megtagadhatják a magyarországi hitelintézetek. A pénzváltóknak pedig saját belátásukra van bízva, hogy meddig és mit fogadnak el a kivonásra kerülő érmékből. A hitelintézetek február 15-e után is beválthatják a kivonásra kerülő pénznemekben befizetett összegeket, ám erre már nem kötelezhetőek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.