TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Sokkal több cég tervez létszámbővítést, mint leépítést. Azonban a munkaerőhiány komoly problémát okoz.

A ManpowerGroup Munkaerő-piaci Felmérése szerint a megkérdezett 750 munkaadó 23 százaléka növekedésére számít, csupán 3 százalékuk tervez elbocsátást, míg 71 százalék semmiféle változtatásra nem készül 2017 második három hónapjában. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci Mutató értéke +17 százalék. A felvételi szándék változatlan az előző negyedévhez, és enyhén emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

"Bár az általunk mért munkaerő felvételi szándék továbbra is magas, ennek gyökerét leginkább a Magyarországot sújtó szakképzett munkaerő hiányában kereshetjük, melynek egyik legfőbb oka a régiós szinten is alacsony bérek, továbbá a jelenleg elérhető aktív munkakeresők nem megfelelő képzettségi szintje lehet. Az állam által előírt minimálbér és garantált bérminimum emelését egyelőre vegyesen fogadja a piac, mivel sok cég nehezen gazdálkodja ki az így felmerült többletköltséget. A jelenleg kialakult helyzet több kérdést is felvet: ’Milyen mértékben korlátozza a magyarországi növekedést a munkaerő hiánya, illetve a béremelések milyen mértékben korlátozzák a hazai cégek versenyképességét?’. Továbbá az is felmerül, hogy a közel 221 ezer fős közmunkaprogramban résztvevő emberek átképzésére miért nem fordít nagyobb hangsúlyt az állam a fennálló munkaerőhiány enyhítése céljából" - kommentálta a felmérést Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője.

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A Gyártás szektor munkáltatói jelentették a legerősebb felvételi szándékot +24 százalékos Munkaerő-piaci Mutató értékkel, ezen felül jelentős foglakoztatási szándék várható további két szektorban +23 százalékos mutató értékben az Építőipar és a Szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területeken. A Pénzügy, biztosítás, ingatlan és üzleti szolgáltatások szektor szintén kiemelkedő mutatót jelentett +19 százalékkal, míg az Elektromos áram, gáz- és vízellátás és Vendéglátás szektorok mindegyikében +15 százalékos Munkaerő-piaci Mutatót jelentettek. Más területeken a legóvatosabb munkaerő felvételi előrejelzéseket a Köz-, szociális és lakossági szolgáltatások és a Mezőgazdaság, vad-, erdő- és halgazdálkodás szektorokból jelentették +6 százalék és +7 százalékos mutatóval.

A felvételi szándék kilencből öt iparágban gyengült 2017 első negyedévéhez képest. A legjelentősebb csökkenést Kis- és nagykereskedelem szektor jelentette, ahol 12 százalékpontos esést figyelhetünk meg, míg a Vendéglátás szektorban 5 százalékpontos a csökkenés. Ezen felül a felvételi szándék öt szektorban erősödött. Az Elektromos áram, gáz- és vízellátás szektor jelentette a legjelentősebb emelkedést 10 százalékponttal, míg a mutató 5 és 4 százalékponttal erősödött a Szállítmányozás, raktározás és kommunikáció, továbbá a Pénzügy, biztosítás ingatlan és üzleti szolgáltatások szektorokban.

Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest mind a kilenc iparágban fellendülés figyelhető meg a felvételi szándékot illetően. Jelentős növekedést jelentett 15 és 13 százalékponttal a Pénzügy, biztosítás, ingatlan és üzleti szolgáltatások és az Építőipar szektorok. Az Elektromos áram, gáz- és vízellátás szektor munkáltatói 9 százalékpontos növekedést jelentettek, míg felvételi szándék 8 százalékponttal nőtt a Gyártás és 6 százalékponttal a Szállítmányozás, raktározás és kommunikáció szektorokban. Mindezek mellett a felvételi szándék stabil maradt a Mezőgazdaság, vad-, erdő- és halgazdálkodás és Vendéglátás szektorokban egyaránt.

Növekedés várható a felvételi szándékot illetően mind a nyolc régióban a következő három hónapra. Közép-Magyarország munkáltatói jelentették a legerősebb Munkaerő-piaci Mutatót +25 százalékos értékkel. Egy egészséges felvételi szándékra számíthatunk a Nyugat-Dunántúlon, ahol a mutató +21 százalékon áll, míg Budapesten a munkáltatók +19 százalékos értéket jelentettek. Szilárd munkaerő felvételi szándék várható a Közép-Dunántúlon +17 százalékos Munkaerő-piaci Mutatóval, továbbá a Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön +16 százalékon áll a mutató. A régió óvatosabb értékeket mutat Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon, ahol a mutató értéke +9 és +13 százalékon áll.

2017 első negyedévéhez képest nyolcból 4 régióban erősödik a felvételi szándék a következő három hónap során, a legnagyobb mértékben 18 százalékponttal Közép-Magyarországon és 3 százalékponttal Nyugat-Dunántúlon. Azonban a munkáltatók három régióban gyengébb felvételi kedvet jelentettek. Az Észak-Alföldön számottevő csökkenést jelentettek a munkáltatók 13 százalékpont értékben, míg Észak-Magyarországon 4 százalékponttal lett gyengébb a mutató.

Az előző év azonos időszakához képest a mutató növekedéséről számolhatunk be nyolcból öt régióban. Közép-Magyarországról jelentették a legjelentősebb emelkedést 13 százalékpont értékben, mindemellett 12 százalékponttal nőtt a mutató a Dél-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon egyaránt. Közép-Dunántúlon, Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon a mutató nem változott az előző év azonos időszakához képest.

A kutatásban résztvevő munkaadókat 4 kategóriába soroltuk: a mikor vállalkozásoknak kevesebb, mint 10 alkalmazottjuk van. A kisvállalkozásoknál 10-49 munkavállaló dolgozik. Közepes méretű az a cég, ahol 50 és 249 között van az alkalmazotti létszám, 250 dolgozó fölött számít egy vállalkozás nagynak.

2017 második negyedévében mind a négy kategóriában bővülésre számítanak a munkaadók. A legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál, ahol +30 százalék a mutató értéke, míg +24 százalék a közepes, és +14 százalék a kis cégeknél. A mikro vállalkozásoknál a mutató értéke +8 százalék.

Az előző negyedévhez képest négyből kettő cégméretben növekedést jelentettek. A nagy- és középvállalatok a foglalkoztatási szándék növekedett 7 százalék és 5 százalékkal. Míg a felvételi szándék csökkent a mikro- és kisvállalkozások körében 6 százalék és +3 százalékkal.
Az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest négyből három cégméretben nőttek a mutató értékei, a nagy- és középvállalatoknál 14 százalék, a kisvállalkozásoknál 4 százalékkal. A mikro vállalkozások esetén nincs változás.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.