2017. március 16. 10:31

A hidegháborús felvételeket kutatási céllal hozták nyilvánosságra.

Az amerikai hadsereg rengeteg régi atomrobbantás-videót töltött fel a YouTube-ra, írja a Verge. A projekt mögött kutatási és értékmegőrzési elgondolás húzódik, szóval igazán nemes oka van minden idők talán legnyomasztóbb lejátszási listája közzétételében.

Az USA hadereje 1945 és '62 között több mint 200 kísérleti robbantást hajtott végre az atmoszférában, hogy kiismerje az atombomba erejét és tulajdonságait. A kísérleteket a lehető legtöbb szögből rögzítették, így körülbelül tízezer videót készítettek, melyeket aztán titkosítottak, és hét lakat alatt őriztek az USA különböző pontjain. Most ezek közül feldolgoztak 4200-at, 750-et feloldottak a titkosítás alól, a feloldottak közül 60-at pedig meg is nézhetünk.

A felvételek között színes és fekete-fehér is van, és mindegyik videó a küldetés ereti nevével szerepel, így láthatjuk például az elsőre ártalmatlannak hangzó Teáskanna Küldetést is.

A projektet a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium tudósa, Greg Spriggs vezeti. Spriggs azt mondja, azért tette közzé a felvételeket, hogy azzal segítsen a többi nukleáris fegyverekkel foglalkozó fizikusnak, hogy többet tudhassanak meg a robbanásokról. "Nincsenek kísérleti adataink modern fegyverek viselkedéséről az az atmoszférában. Egyedül a régi tesztekről vannak adataink, szóval minden komplikáltabb egy kicsit" - mondja.

A videók digitalizálása egyébként azért is fontos, mert a jeleneteket acetátfilmre rögzítették, ami idővel elbomlik. Spriggs elmondása szerint már most ecetszagot érezni, ha felnyitják a tárolódobozokat.

mfor.hu