2001. december 17. 11:00

Folytatódott novemberben a GKI Gazdaságkutató Rt. szezonálisan kiigazított konjunktúraindexének év eleje óta tartó csökkenése: az index -12,5-re süllyedt az előző havi -11,1-ről - áll a kutatóintézet összesítésében.A GKI-nek az Európai Unió támogatásával végzett felmérése szerint a lakosság várakozásait tükröző bizalmi index jelentősen emelkedett, -11,7 lett, szemben az októberi -16-tal. Az üzleti szféra ugyanakkor - 1999 májusa kivételével - a felmérések kezdete, vagyis 1996 óta soha nem volt olyan pesszimista, mint ebben a hónapban. Az üzleti bizalmi index -12,8-ra csökkent az előző havi -9,5-ről. Tavaly novemberben még 2,2 volt az értéke, vagyis egy év alatt 15 pontot esett.

A GKI összesítése szerint az ipari várakozások az év eleje óta romlanak, ami egybeesik az Európai Unióban is tapasztalható tendenciával. Novemberben az előző és a következő negyedév termelési színvonalának megítélése egyaránt stagnált, a belföldi rendelésállományról alkotott vélemény nem változott, az exporté viszont még kedvezőtlenebbé vált. A kereskedelmi cégek várakozásai az év eleje óta ingadoznak, de tendenciájukban ugyancsak egyértelműen romlanak. Novemberben a kereskedelmi vállalkozások eladási pozíciójukat javulónak érezték, a következő három hónapra vonatkozó megrendelési szándékaik és hat hónapos üzleti lehetőségeik megítélése azonban pesszimistábbá vált.

Az ipari cégek áremelési szándéka novemberben erősödött, a kereskedelmi cégeké viszont tovább csökkent. A lakossági bizalmi index szezonális hatásoktól megtisztított értéke novemberben jelentősen, több mint 4 ponttal emelkedett. Bár kissé romlott a háztartások véleménye jelenlegi pénzügyi helyzetükről, javultak az ezzel kapcsolatos várakozások. Az ország gazdasági helyzetét kedvezőbben értékelték a válaszadók, mint októberben és a következő 12 hónapot tekintve optimizmusuk is erősödött.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.