2002. július 9. 06:44

A Magyar Szállítmányozók Szövetségéhez tartozó vállalatok nettó árbevétele tavaly mintegy 180 milliárd forint volt. A hagyományos szállítmányozás részesedése 2000 óta csökken, ám a korszerű disztribúciós, logisztikai, vámügynöki tevékenység fejlődése miatt az összforgalom mégis bővült. Ezzel párhuzamosan az infrastruktúra fejlődése is megfigyelhető.

Az idén januárban az országos logisztikai hálózat részévé minősítette a közlekedési tárca a kikötőt, ami szintén serkentheti a befektetői kedvet. Az EU-tól legkorábban 2003-ban érkezhet pénz, a fejlesztésekre viszont már ma is szükség lenne. A tervekben - a bajaihoz hasonló - Ro-Ro terminál létesítése is szerepel, és bővítik a kikötőbe vezető közúti és vasúti infrastruktúrát. A már megpályázott ISPA-támogatásokból országosan 6-8 milliárd forintot lehetne a kikötők fejlesztésére fordítani, ehhez azonban az is kell, hogy a kormány hasonló saját forrást tegyen mellé.

Fejlődés előtt a légi szállítás

A légi áruszállításban a legfontosabb újdonság, hogy - a Budapest Airpott szervezésében - elindultak a menetrend szerint közlekedő áruszállító Cargolux repülőjáratok a Dubai-Budapest-Nyugat-Európa útvonalon, s ezáltal Ferihegy megtette az első nagyobb lépést a regionális logisztikai központtá válás útján. A járatokat üzemeltető cég évente több mint egymillió dolláros bevételt remél a hetente háromszor közlekedő áruszállító gépek fogadásától és kiszolgálásától. A ferihegyi Airport Business Parkot (ABP) folyamatosan bővítik: az első új épületet januárban nyitották meg, s az ingatlanfejlesztő, az amerikai AIG/Lincoln novemberre tervezi az akkor már három egységből álló logisztikai komplexum átadását.

Az ABP jelentőségét az adja, hogy eddig csupán a légi úton érkezett áruk raktározására volt lehetőség Ferihegyen, mostantól viszont korszerűbb, a vámkezelést is magában foglaló, teljes körű szolgáltatást kapnak a fuvaroztatók. Térségünk egyedülálló logisztikai létesítménye, a dunaalmási gázterminál egyetlen termék, a cseppfolyós földgáz elosztására szakosodott, s a félmilliárdos befektetés nyomán évi egy-másfél milliárd forintos forgalmat remél.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.