2002. július 9. 06:44

A Magyar Szállítmányozók Szövetségéhez tartozó vállalatok nettó árbevétele tavaly mintegy 180 milliárd forint volt. A hagyományos szállítmányozás részesedése 2000 óta csökken, ám a korszerű disztribúciós, logisztikai, vámügynöki tevékenység fejlődése miatt az összforgalom mégis bővült. Ezzel párhuzamosan az infrastruktúra fejlődése is megfigyelhető.

Az idén januárban az országos logisztikai hálózat részévé minősítette a közlekedési tárca a kikötőt, ami szintén serkentheti a befektetői kedvet. Az EU-tól legkorábban 2003-ban érkezhet pénz, a fejlesztésekre viszont már ma is szükség lenne. A tervekben - a bajaihoz hasonló - Ro-Ro terminál létesítése is szerepel, és bővítik a kikötőbe vezető közúti és vasúti infrastruktúrát. A már megpályázott ISPA-támogatásokból országosan 6-8 milliárd forintot lehetne a kikötők fejlesztésére fordítani, ehhez azonban az is kell, hogy a kormány hasonló saját forrást tegyen mellé.

Fejlődés előtt a légi szállítás

A légi áruszállításban a legfontosabb újdonság, hogy - a Budapest Airpott szervezésében - elindultak a menetrend szerint közlekedő áruszállító Cargolux repülőjáratok a Dubai-Budapest-Nyugat-Európa útvonalon, s ezáltal Ferihegy megtette az első nagyobb lépést a regionális logisztikai központtá válás útján. A járatokat üzemeltető cég évente több mint egymillió dolláros bevételt remél a hetente háromszor közlekedő áruszállító gépek fogadásától és kiszolgálásától. A ferihegyi Airport Business Parkot (ABP) folyamatosan bővítik: az első új épületet januárban nyitották meg, s az ingatlanfejlesztő, az amerikai AIG/Lincoln novemberre tervezi az akkor már három egységből álló logisztikai komplexum átadását.

Az ABP jelentőségét az adja, hogy eddig csupán a légi úton érkezett áruk raktározására volt lehetőség Ferihegyen, mostantól viszont korszerűbb, a vámkezelést is magában foglaló, teljes körű szolgáltatást kapnak a fuvaroztatók. Térségünk egyedülálló logisztikai létesítménye, a dunaalmási gázterminál egyetlen termék, a cseppfolyós földgáz elosztására szakosodott, s a félmilliárdos befektetés nyomán évi egy-másfél milliárd forintos forgalmat remél.