2002. július 23. 05:56

Várhatóan bíróságon és a Gazdasági Versenyhivatalnál is megtámadják a Matáv összekapcsolási referenciaajánlatának (MARIO) elfogadását az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének (ATSZE) tagjai, amelyek azonnali kormányzati beavatkozást is sürgetnek.

A közlemény szerint az összes jelentős hazai alternatívtávközlési vállalatot tömörítő szervezet azonnali beavatkozást sürget annak érdekében, hogy létrejöjjenek a versenypiac árfeltételei, s ne maradhasson érvényben a volt monopolszolgáltató versenyellenes összekapcsolási árképzése.

Az ATSZE szerint a Hírközlési Döntőbizottság (HDb) által elfogadott MARIO megkérdőjelezi a kormányzati liberalizációs szándékot, leértékeli a hazai távközlési piacot, s így a befektetőknek az elmúlt négy évben az új távközlési hálózatokba történt beruházásait.

A közlemény kitér arra, hogy az elfogadott összekapcsolási percdíjak többszörösei az Európai Unióban (EU) a hatóságokáltal elfogadott és a gyakorlatban alkalmazott összekapcsolási díjaknak, s többszörösei a független tanácsadók által javasolt hazai költségalapú összekapcsolási díjaknak is.

Az ATSZE szerint így feltételezhető, hogy a HDb határozatával elfogadott összekapcsolási percdíjak nem felelnek meg a jogszabályban megkövetelt költségalapú számításnak sem, mert ilyen jelentős eltérést a költségszámítás nem alapozhat meg.

A közlemény szerint az elfogadott MARIO gyakorlatilag kizárja az alternatív szolgáltatókat a lakossági piacról és az üzleti piac azon rétegéből, amely a Matáv előfizetői hálózatán keresztül veszi igénybe szolgáltatásaikat. Ebből adódóan az EU gyakorlattól eltérően nem erősödik, hanem gyakorlatilag megszűnik a piaci verseny a hazai telekommunikációban.
Az ATSZE álláspontja alapján a MARIO végződtetési díjai a már megkötött összekapcsolási szerződésekben szereplő áraknál is magasabbak, s a jelenlegi kereskedelmi árszintet is felülmúlják a helyi hozzáférési hiányra hivatkozva.

Az ATSZE állásfoglalása szerint a MARIO abban az esetben válna számukra is elfogadhatóvá, ha az a Hírközlési Felügyelet által megrendelt független költségtanulmány árait alkalmazná, a helyi hozzáférési hiány kompenzációjára szolgáló, súlyos aránytalanságokat eredményező percenkénti plusz 2 forint díj eltörlésével.