2002. július 23. 05:56

Várhatóan bíróságon és a Gazdasági Versenyhivatalnál is megtámadják a Matáv összekapcsolási referenciaajánlatának (MARIO) elfogadását az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének (ATSZE) tagjai, amelyek azonnali kormányzati beavatkozást is sürgetnek.

A közlemény szerint az összes jelentős hazai alternatívtávközlési vállalatot tömörítő szervezet azonnali beavatkozást sürget annak érdekében, hogy létrejöjjenek a versenypiac árfeltételei, s ne maradhasson érvényben a volt monopolszolgáltató versenyellenes összekapcsolási árképzése.

Az ATSZE szerint a Hírközlési Döntőbizottság (HDb) által elfogadott MARIO megkérdőjelezi a kormányzati liberalizációs szándékot, leértékeli a hazai távközlési piacot, s így a befektetőknek az elmúlt négy évben az új távközlési hálózatokba történt beruházásait.

A közlemény kitér arra, hogy az elfogadott összekapcsolási percdíjak többszörösei az Európai Unióban (EU) a hatóságokáltal elfogadott és a gyakorlatban alkalmazott összekapcsolási díjaknak, s többszörösei a független tanácsadók által javasolt hazai költségalapú összekapcsolási díjaknak is.

Az ATSZE szerint így feltételezhető, hogy a HDb határozatával elfogadott összekapcsolási percdíjak nem felelnek meg a jogszabályban megkövetelt költségalapú számításnak sem, mert ilyen jelentős eltérést a költségszámítás nem alapozhat meg.

A közlemény szerint az elfogadott MARIO gyakorlatilag kizárja az alternatív szolgáltatókat a lakossági piacról és az üzleti piac azon rétegéből, amely a Matáv előfizetői hálózatán keresztül veszi igénybe szolgáltatásaikat. Ebből adódóan az EU gyakorlattól eltérően nem erősödik, hanem gyakorlatilag megszűnik a piaci verseny a hazai telekommunikációban.
Az ATSZE álláspontja alapján a MARIO végződtetési díjai a már megkötött összekapcsolási szerződésekben szereplő áraknál is magasabbak, s a jelenlegi kereskedelmi árszintet is felülmúlják a helyi hozzáférési hiányra hivatkozva.

Az ATSZE állásfoglalása szerint a MARIO abban az esetben válna számukra is elfogadhatóvá, ha az a Hírközlési Felügyelet által megrendelt független költségtanulmány árait alkalmazná, a helyi hozzáférési hiány kompenzációjára szolgáló, súlyos aránytalanságokat eredményező percenkénti plusz 2 forint díj eltörlésével.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.