2002. június 28. 08:36

A magyar származású nagybefektető szerint a világgazdaság komoly bajban van, a helyzet válságos.

Soros György szerint George W. Bush amerikai elnök és csapata a felelős a dollár értékvesztéséért, s azért, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer varratai felfeslőben vannak. A magyar születésű amerikai nagybefektető a London Business Schoolban mondott csütörtök esti beszédében kijelentette, hogy "komoly bajban vagyunk ... a helyzet válságos". Soros szerint a latin-amerikai válságot tetézi a dollár árfolyamzuhanása, ami azt jelenti, hogy "a világgazdaság motorja gyakorlatilag leállt".

A milliárdos a befektetői bizalom hiányát "a gazdaságban meglévő Bush-tényezőnek" nevezte előadásában, mondván: az Egyesült Államokban még mindig azt hiszik, hogy a piacok majd korrigálják magukat, a piacokat azonban nem lehet magukra hagyni, kívülről kell korrigálni őket. Soros beszéde előtt Lawrence Lindsey, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója a CNBC tévének azt mondta, hogy az amerikai kormány továbbra is az erős dollár mellett van, de azt is vallja, hogy végső soron a piacnak kell kialakítania a valuta értékét.

Soros György azonban a Reuters idézete szerint erre azt mondta: hamis az az állítás, hogy a piacnak mindig igaza van, valójában a piac gyakran téved, s ezért van szükség a jegybankok beavatkozására. Aggasztónak nevezte, hogy a hatóságok nem mutatnak túl sok hajlandóságot az érdemi cselekvésre. Soros közölte, hogy a dollár hanyatlása meglepetésként érte, s a jelenséget annak tulajdonítja, hogy "nincs bizalom az amerikai ügykezelésben", annak egyoldalúságában, "a nemzeti önérdek hajszolásában".

A bizalomvesztés okai között említette azt is, hogy az Egyesült Államok "nem viselkedik a világgazdaság vezető hatalmához illő felelősséggel, s nem törődik a pénzügyi rendszerrel". A dollár a héten több évi mélypontokra süllyedt elsősorban az euróhoz és a jenhez képest.