2002. június 28. 08:36

A magyar származású nagybefektető szerint a világgazdaság komoly bajban van, a helyzet válságos.

Soros György szerint George W. Bush amerikai elnök és csapata a felelős a dollár értékvesztéséért, s azért, hogy a nemzetközi pénzügyi rendszer varratai felfeslőben vannak. A magyar születésű amerikai nagybefektető a London Business Schoolban mondott csütörtök esti beszédében kijelentette, hogy "komoly bajban vagyunk ... a helyzet válságos". Soros szerint a latin-amerikai válságot tetézi a dollár árfolyamzuhanása, ami azt jelenti, hogy "a világgazdaság motorja gyakorlatilag leállt".

A milliárdos a befektetői bizalom hiányát "a gazdaságban meglévő Bush-tényezőnek" nevezte előadásában, mondván: az Egyesült Államokban még mindig azt hiszik, hogy a piacok majd korrigálják magukat, a piacokat azonban nem lehet magukra hagyni, kívülről kell korrigálni őket. Soros beszéde előtt Lawrence Lindsey, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója a CNBC tévének azt mondta, hogy az amerikai kormány továbbra is az erős dollár mellett van, de azt is vallja, hogy végső soron a piacnak kell kialakítania a valuta értékét.

Soros György azonban a Reuters idézete szerint erre azt mondta: hamis az az állítás, hogy a piacnak mindig igaza van, valójában a piac gyakran téved, s ezért van szükség a jegybankok beavatkozására. Aggasztónak nevezte, hogy a hatóságok nem mutatnak túl sok hajlandóságot az érdemi cselekvésre. Soros közölte, hogy a dollár hanyatlása meglepetésként érte, s a jelenséget annak tulajdonítja, hogy "nincs bizalom az amerikai ügykezelésben", annak egyoldalúságában, "a nemzeti önérdek hajszolásában".

A bizalomvesztés okai között említette azt is, hogy az Egyesült Államok "nem viselkedik a világgazdaság vezető hatalmához illő felelősséggel, s nem törődik a pénzügyi rendszerrel". A dollár a héten több évi mélypontokra süllyedt elsősorban az euróhoz és a jenhez képest.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.