2000. november 12. 11:00

Az információs társadalom hajnalán az új kihívásokhoz való alkalmazkodás gyorsasága és minősége eldöntheti egy ország jövőjét a globalizációs versenyben - jelentette ki Stumpf István a Széchenyi Tervről szóló előadásában.

Az információs társadalom hajnalán az új kihívásokhoz való alkalmazkodás gyorsasága és minősége eldöntheti egy ország jövőjét a globalizációs versenyben - jelentette ki Stumpf István Visegrádon, a
Széchenyi Tervről szóló ifjúsági tanácskozáson tartott vasárnapi előadásában. A Miniszterelnöki Hivatalt irányító miniszter kifejtette: ebben az új helyzetben az államnak fel kell készülnie arra, hogy a korábbi újraelosztó szerep helyett mindinkább szabályozóvá alakuljon át, és elősegítse, hogy a nagy beruházók letelepedésével az ország hídfőállássá váljon Nyugat és Kelet között. Hozzátette: ennek megvalósításában nagy jelentősége lesz a hamarosan elkészülő egységes hírközlési törvénynek, amely 2002 után - a Matáv monopolhelyzetének megszűntével - új feltételrendszer kialakulását jelenti. Stumpf István közölte, hogy ugyancsak fontos új követelmény az állammal szemben a szocializáló, vagy képző szerep.

Felgyorsult az idő, leszűkültek a távolságok, aminek következtében a hagyományos tudás sok tekintetbe leértékelődik - mutatott rá Stumpf István. Elmondása szerint ez a közigazgatásban dolgozók elé új, az informatikát hasznosító követelményrendszert állít, ami az üzleti világgal szembeni eddigi lemaradás behozását és gyakorlatának megváltoztatását jelenti, vagyis a kormányzati munkában gyorsabb alkalmazkodást kell felmutatni a versenyképesség javítása érdekében. Stumpf István közölte: a digitális Magyarország programjának megvalósításához finanszírozó, támogató államra is szükség van, ebben nyújt segítséget a Széchenyi Terv.