2002. március 25. 11:00

Tovább romlott Szabolcs-Szatmár-Bereg megye munkanélküliségi mutatója: februárban 1.414-el nőtt a regisztrált állástalanok száma, így jelenleg 39.310-en várnak valamilyen foglalkoztatási ajánlatra a térségben.

Tovább romlott Szabolcs-Szatmár-Bereg megye munkanélküliségi mutatója: februárban 1.414-el nőtt a regisztrált állástalanok száma, így jelenleg 39.310-en várnak valamilyen foglalkoztatási ajánlatra a térségben.

Mint Rezsőfi István, a régió munkaügyi központjának igazgatója elmondta: az egy hónappal korábbi 18,1 százalékos munkanélküliségi rátával szemben jelenleg 18,7 százalékos a mutató. Az 1,4 százalékponttal jobb mint egy évvel korábban, hiszen 2001. februárjában 20,1 százalékos volt a ráta, a nyilvántartott állástalanok száma pedig 42.048 volt. A legsúlyosabb foglalkoztatási gondokkal Csenger, Vásárosnamény és Fehérgyarmat térsége küzd, ahol minden 3-4. munkavállaló állástalan. A csengeri körzetben 28,1, a vásárosnaményiban 27,5, míg a fehérgyarmatiban 26,6 százalékos a munkanélküliségi mutató.

További négy nyírségi kisrégióban, Nyírbátor, Baktalórántháza, Tiszavasvári és Mátészalka környékén is 20 százalék feletti a ráta. A megyei 18,7 százalékos mutatónál kisebb munkanélküliség csak Nyíregyháza (12,6), Kisvárda (17,9) és Nagykálló (18,1) körzetében van. Az igazgató beszámolt arról is: februárban a munkaügyi kirendeltségek ezer állásnélkülit közvetítettek ki a munkaadókhoz.

A legtöbben - 270-en - Nyírbátor környékén jutottak álláshoz, illetve 110-en átképzésben részesülnek. A különböző tanfolyamokon mintegy fél ezren tanulnak jelenleg Szabolcsban, és bizakodnak a jobb elhelyezkedési lehetőségben. Rezsőfi István szerint a szabolcsi munkanélküliség növekedését a szezonális jellegű, a mezőgazdasági munkák tavaszi indulása állítja majd meg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.