2002. június 28. 08:31

Az ominózus 2001. szeptember 11-e fordulópont volt a biztosítás világában. A szerződésmegújításoknál új helyzetet eredményezett.

Az ominózus 2001. szeptember 11-e fordulópont volt a biztosítás világában. A szerződésmegújításoknál új helyzetet eredményezett.

Az iparvállalatoknál gondok jelentkeztek a megalapozatlan biztosítási kockázatvállalás miatt (a viszontbiztosítási kapacitás szűkült). Ennek hatása áremelkedésben, illetve eltűnő biztosítási módozatokban jelentkezett. Kritikus pont a szerződésben, amely az áru tulajdonosa és a vevő között születik, a teljesítési hely. Ettől függ ugyanis, hogy a fuvarozás ideje alatt ki viseli a kockázatot? A fenyegető veszélyek nyomán késedelem, illetve minőségromlás keletkezhet. A profi fuvarozók, speditőrök vállalnak kockázatot, de csak részben. Javasolt a felelősségbiztosítás. Számolt be ezekről a biztosításokról Szabó Géza az Allianz Hungária Biztosító Rt. képviseletében tartott előadást a szállítmányozóknak és fuvarozóknak a Spedexpón.

Az áru tulajdonosa nagyobb felelősséget vállal. Az egy útra szóló - van lehetőség hosszabb távra szóló keret-megállapodásra is - szállítmánybiztosítás (A, B és C változat) mellett a fuvarozói felelősségbiztosítás is fontos. A kár megtérítése után a biztosító felléphet a károkozóval szemben, és peres úton behajthatja követelését. Az új helyzetben a biztosítók kíváncsibbak lettek, megállapodás esetén információt akarnak a szerződő félről, az üzletről. A biztosító vámgarancia-biztosítást is kínál ügyfeleinek. Újdonság a szállítmányozásban részt vevő személyek jogvédelmi biztosítása, külföldi hatósági eljárások (pl.: baleset. szabálysértés) esetén. A nyelvismeret és a törvényismeret hiánya így kiküszöbölhető, hiszen a biztosító átvállalja a képviseletet, a védelmet. A fuvarozás veszélyes tevékenység, ezért szükséges alkalmazni a jármű-biztosítást és az eszközökkel elkövetett károk felelősség-biztosítását. A biztonságnak ára van: a biztosítási költség a kiszámíthatóságot, a tervezhető mértékű kiadást jelenti. Érdemes megismerkedni közelebbről is a biztosítók kínálatával - közölte a Magyar Közlekedés.