2002. június 28. 08:31

Az ominózus 2001. szeptember 11-e fordulópont volt a biztosítás világában. A szerződésmegújításoknál új helyzetet eredményezett.

Az ominózus 2001. szeptember 11-e fordulópont volt a biztosítás világában. A szerződésmegújításoknál új helyzetet eredményezett.

Az iparvállalatoknál gondok jelentkeztek a megalapozatlan biztosítási kockázatvállalás miatt (a viszontbiztosítási kapacitás szűkült). Ennek hatása áremelkedésben, illetve eltűnő biztosítási módozatokban jelentkezett. Kritikus pont a szerződésben, amely az áru tulajdonosa és a vevő között születik, a teljesítési hely. Ettől függ ugyanis, hogy a fuvarozás ideje alatt ki viseli a kockázatot? A fenyegető veszélyek nyomán késedelem, illetve minőségromlás keletkezhet. A profi fuvarozók, speditőrök vállalnak kockázatot, de csak részben. Javasolt a felelősségbiztosítás. Számolt be ezekről a biztosításokról Szabó Géza az Allianz Hungária Biztosító Rt. képviseletében tartott előadást a szállítmányozóknak és fuvarozóknak a Spedexpón.

Az áru tulajdonosa nagyobb felelősséget vállal. Az egy útra szóló - van lehetőség hosszabb távra szóló keret-megállapodásra is - szállítmánybiztosítás (A, B és C változat) mellett a fuvarozói felelősségbiztosítás is fontos. A kár megtérítése után a biztosító felléphet a károkozóval szemben, és peres úton behajthatja követelését. Az új helyzetben a biztosítók kíváncsibbak lettek, megállapodás esetén információt akarnak a szerződő félről, az üzletről. A biztosító vámgarancia-biztosítást is kínál ügyfeleinek. Újdonság a szállítmányozásban részt vevő személyek jogvédelmi biztosítása, külföldi hatósági eljárások (pl.: baleset. szabálysértés) esetén. A nyelvismeret és a törvényismeret hiánya így kiküszöbölhető, hiszen a biztosító átvállalja a képviseletet, a védelmet. A fuvarozás veszélyes tevékenység, ezért szükséges alkalmazni a jármű-biztosítást és az eszközökkel elkövetett károk felelősség-biztosítását. A biztonságnak ára van: a biztosítási költség a kiszámíthatóságot, a tervezhető mértékű kiadást jelenti. Érdemes megismerkedni közelebbről is a biztosítók kínálatával - közölte a Magyar Közlekedés.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.