2002. április 4. 11:00

A Dotkom Internet Consulting szakemberi honlapdiagnosztikai tevékenységük során immár átlépték a bűvös százas határt. Ezek tükrében foglalták össze tapasztalataikat.

A valamennyi internetezési tapasztalattal rendelkező felhasználó számára könnyen kezelhető interfész követelménye természetesen nem jelenti azt, hogy minden honlapnak ugyanolyannak kellene lennie. Az egységes interfész és az egyedi megvalósítás összeegyeztethetőségére jó példát szolgáltatnak a napilapok. Bár azok navigációs alapelemei (a címlapra kiemelt, legfontosabb hírek, az oldalak tetején vannak a fontosabb információk, lent, a hajtás alatt a kevésbé lényegesek stb.) egységesek, az egyes lapok mégis önálló megjelenéssel, "egyéniséggel" rendelkeznek.

Interaktivitás

Az elmúlt másfél évben elemzett honlapok gyakori gyengeségei közé tartozott az interaktív megoldások mellőzése. Természetesen készíthető hatékony, jó honlap egyirányú információ áramlásra alapozva is. Az egyszerűbb internetes cég- és termékismertetők megvalósításához nem feltétlenül tartozik hozzá az interaktivitás. Ugyanakkor a hasonló nyomtatott kiadványokkal szemben komoly előnyt jelent az azonnali kapcsolatteremtés, a visszajelzés lehetősége. Egy információkérő "nyomtatvány", internetes megrendelő űrlap, könnyen elérhető e-mail "válaszboríték" elhelyezése nem annyira programozói erőfeszítést, mint némi odafigyelést igényel.

Nem csak az interaktív elemek hiánya, de meglétük is gondokat okozhat. Az üres, használatlan on-line fórumok ugyanolyan kiábrándítók, mint a vendégek nélküli éttermek, pangó kávéházak.

Kritikus hangok

Egely György az általa feltalált vitalitásmérőről mondta, hogy "egyszerre a legkomolyabb játék és a legjátékosabb komoly dolog". Valami ilyesmi a Honlap Diagnosztika is. A legtöbb honlap kimerítő elemzéséhez nem elegendő az (önként) korlátozott terjedelem. A rövidségre való törekvés óhatatlanul leegyszerűsítésekhez vezet. Reméljük azonban, hogy tömör, néha kicsit sarkos véleményünkkel senkit sem bántottunk meg. Tudjuk, hogy nem vagyunk csalhatatlanok. Várjuk továbbra is az ellenvéleményeket, magyarázatokat, kiegészítéseket.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.