<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

A Vodafone tárgyalásokat folytat az Invitellel a cég esetleges felvásárlásáról, értesült az mfor.hu. Bár információinkat az érintettek nem kívánták kommentálni, piaci szakértők szerint több érv szól az együttműködés mellett, mint az ellen.

Ellenérvek, és ami a pletykák mögött állhat

Az Invitel eladásával kapcsolatos pletykák már több mint egy éve keringenek szakmai berkekben - mondta el az mfor.hu-nak Kis Gergely, a GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője. A szakember szerint az elmúlt időszak akvizíciói a cégnél is részben ezen esetleges üzlet célját szolgálták.

Az eredetileg a Hungarotel tulajdonosi körének kezdeményezésére lebonyolított akvizíciókkal mára sikerült egy olyan társaságot létrehozni, amely a vezetékes szolgáltatásokhoz szükséges valamennyi alapinfrastruktúrával rendelkezik, így lényegében egyedüli jelentős vetélytársa a Magyar Telekomnak.

Az Invitel egyetlen hiányossága a mobil elérések biztosításában van: jelenleg nem rendelkezik mobilhálózattal, ami már rövid távon is versenyhátrányt jelenthet a nagy riválissal szemben.

Több lábon kell állni


A felhasználói igények egyre inkább indokolják egy távközlési szolgáltató több lábon állását: immár nem csak a hangszolgáltatások, de az adattovábbítás és ezen belül a mobil internet-hozzáférési terület miatt is egyre fontosabb lesz a mobilszolgáltató láb. Kézenfekvőnek tűnik tehát, hogy az Invitel valamelyik - a T-csoporttól független - mobilszolgáltatóval kezdjen tárgyalásokat, amit az igen költséges - a mobil szélessáv biztosításához nélkülözhetetlen - optikai hálózati fejlesztések is indokol. A Pannon neve elvben felmerülhet, ám miután a cég tulajdonosai nem kívánnak kivonulni Magyarországról, a fejlesztések területén pedig más irányba indultak el, kicsi a valószínűsége egy Pannon-Invitel közös cég létrejöttének.

Kizárásos alapon így a Vodafone marad az egyetlen potenciális partner, amellyel az Invitel együtt tudna működni. A mobilszolgáltató szemszögéből is van ráció egy esetleges felvásárlásban, véli Kis Gergely. A későbbi indulás okozta hátrányból ugyanis az utóbbi időben szinte semmit nem tudott lefaragni a két piacvezetővel szemben, és erre valószínűleg csak akkor lenne esélye, ha komplex szolgáltatásokkal tudna megjelenni a piacon.

A technológiai szempontok még többet nyomnak a latban: az Invitel rendelkezik országos lefedettségű gerinchálózattal (a korábbi Pantel-gerinccel), s ez a fejlesztések során elengedhetetlen feltétel. Nem mindegy ugyanis, milyen sávszélességen jutnak el a mobilátjátszókhoz az adatok, mivel alapvetően ez határozza meg, milyen sebességű szolgáltatást tudunk felhasználóként elérni rajtuk keresztül. Márpedig lassú internetelérés miatt senki sem szeret bosszankodni.

A felügyeletnek nincs tudomása az üzletről

Az akvizícióval kapcsolatban ellenérvek is felsorakoztathatók, például hogy a jelek szerint a Vodafone inkább alternatív szolgáltató megvásárlása iránt érdeklődik. Márpedig a HTCC Csoportnak a hagyományos vezetékes piacon jelentős, 19 százalékos részesedése van Magyarországon. Az üzlet megvalósulása azért is nehezen elképzelhető, mert a felvásárlási célpont egy jelentős méretű cég.

A témával kapcsolatban megkérdeztük a Hírközlési Felügyelet illetékesét is, hiszen a telekommunikációs cégeknek tájékoztatniuk kell a törvényességi ellenőrzést végző szervet felvásárlások, fúziók esetén. Péterffy Gábor kommunikációs igazgató azonban úgy fogalmazott: nem tud róla, hogy a Vodafone tett volna bejelentést az Invitel akvirálásával kapcsolatban.

K.B. - K.Z.
 

Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.