2009. július 24. 03:31

Három héttel a kezdés előtt már több mint 30 ezer hetijegy elfogyott az idei Sziget fesztiválra, ez nagyjából megegyezik a tavaly ilyenkor tapasztalt számmal - mondta el az mfor.hu kérdésére Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője. A rendezvény költségvetése ugyanannyi lesz, mint tavaly, bár a kért 130 millió forintos állami támogatást nem kapta meg a Sziget. Mfor.hu-háttér.

Részben a válság miatt mintegy 20 százalékkal estek vissza a Sziget fesztivál szponzori bevételei, ezt azonban jórészt ellensúlyozza a jegyárak emelése. A legnagyobb magyar fesztivál költségvetése idén is 2,65 milliárd forint lesz, akárcsak 2008-ban, ebből a legnagyobb részt még mindig a külföldi sztárfellépők gázsija teszi ki.

Három vonatnyi holland

"A jelenlegi állás szerint külföldön kicsit jobbak az eladások, mint tavaly ilyenkor, míg Magyarországon nagyjából ugyanott tartunk, ahol 2008-ban" - mondta el az mfor.hu kérdésére Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezető igazgatója.

A szervező szerint az már látszik, hogy a válság nincs jelentős hatással a nyári fesztiválok látogatottságára, mivel idén az eddigi két rendezvényük, a VOLT fesztivál és a Balaton Sound is látogatócsúcsot ért el.  

"A külföldi eladásokban Németországban tapasztalható jelentősebb visszaesés, de nem tudni, hogy ez mennyiben a válság hatása, mivel már tavaly is kevesebb német jött" - vázolta fel Gerendai Károly. Jelentősen megugrottak a jegyeladások azonban például Hollandiában, Angliában, Spanyolországban és Olaszországban.

A Sziget szervezői idén először indítanak ugynevezett "bulivonatokat" a külföldi látogatók számára, a jelek szerint ezekre is jól fogynak a jegyek. "Hollandiából már három vonatot megtöltöttek a látogatók, de Franciaországból is biztosan jön egy vonatnyi ember" - közölte a fesztivál szervezője.

Nem kapták meg az állami támogatást

Idén áprilisban Gerendai Károly még arra számított, hogy mintegy tíz százalékkal esnek vissza a szponzori bevételek, többek között ezért kértek 130 millió forintos állami támogatást. "A támogatásról tárgyaltunk, de végül nem kaptuk meg. Ezt a pénzt elsősorban a külföldi reklámkampányokra akartuk fordítani, így azonban azt is saját erőből kellett megoldani" - vázolta fel Gerendai.

A szponzori bevételek végül még nagyobb mértékben csökkentek a Sziget esetében, most ötödével kevesebb pénz folyik be ebből a forrásból, mint 2008-ban. "Voltak hosszútávú szerződések, melyeket nem idén kellett újratárgyalni. Néhány cég visszafogta szponzori kiadásait, azonban megjelentek új cégek is a fesztivál támogatói között" - emelte ki a szervező.

A szponzori pénzek visszaesését nagyrészt kompenzálja a jegyárak emelése: a tavaly 8000 forintba kerülő napijegyért például idén már 10 500 forintot kell fizetni, a hetijegyek pedig attól függően, hogy mikor váltják meg őket, 30 000-46 900 forint közötti áron kaphatók.

A fesztivál költségvetése nem csökkent tavalyhoz képest a válság miatt, ugyanúgy 2,65 milliárd forintból gazdálkodunk, mint 2008-ban - mondta el Gerendai Károly. Ezen belül azonban néhány területen szükség volt átstrukturálásra. Reklámra és a programokra például többet költöttek, mint tavaly, technikára azonban kevesebbet. "Leginkább a technikai és a szervezési költségeken tudtunk spórolni néhány helyszín összevonásával, azonban a kiadásokon belül még mindig a külföldi fellépők gázsija a legnagyobb tétel" - válaszolta kérdésünkre.

Tízezreket várnak a "bemelegítésre" is

Akárcsak 2008-ban, idén is lesz mínusz első és nulladik nap a Szigeten. Augusztus 10-én a Tankcsapda tart koncertet a Nagyszínpadon, míg másnap "Zene a rasszizmus ellen" címmel lépnek fel magyar előadók. "A Tankcsapdára eddig nagyjából annyi jegy fogyott, mint tavaly a brit Iron Maiden mínusz első napos fellépésére, míg a nulladik nap egyelőre kicsit el van maradva a tavalyi Magyar Dal Napjától" - mondta Gerendai Károly.

Ugyanakkor a szervező szerint a két nap összbevétele nem lesz kevesebb, mint tavaly, külön-külön is optimista mindkét nappal kapcsolatban. "Várhatóan mindkét napon több tízezren fognak a Szigeten bulizni" - tette hozzá a szervező.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.