2012. április 17. 13:07

Összesen 15,1 milliárd forintos vételárban állapodott meg a városvezetés a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjáról a francia Suez Environnement S.A.-val; az 1997-ben kötött szindikátusi és menedzsmentszerződés megszüntetéséről és a részvény-adásvételről még határoznia kell a Fővárosi Közgyűlésnek – jelentette be Tarlós István főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján.

A városvezető szavai szerint a főváros szempontjából a korábbi szándéknyilatkozathoz képest előnyösebb egyezséget tudott kötni az önkormányzat tárgyalódelegációja. Kiemelte, hogy a befektető úgynevezett szavatossági nyilatkozatot tett, vagyis kijelentette, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette.

A főpolgármester úgy vélte: az utóbbi hetekben voltak "szabályos ellendrukkerek" is, akik azon igyekeztek, hogy ne szülessen jó megállapodás, ezzel együtt "rendkívül pozitív", botránymentes egyezség született.

Ismertette, az akkori városvezetés 1997-ben az Állami Számvevőszék kifogásai ellenére nemcsak a társaság 25 százalékát plusz 1 részvényt adta el, hanem a menedzsmentjogokat és a törzsvagyon arányos részét is. A külföldi befektetők nagyságrendileg sok 10 milliárd forint menedzsmentdíjat vittek ki az országból, s így tettek volna a következő tíz évben is – vélekedett Tarlós István.

A főpolgármester elmondta, hogy a teljes fizetendő összeg 15,1 milliárd forint, amelyből 12,094 milliárd forintba kerülnek a részvények, tartalmazza a 2,537 milliárd forintos OTP-adósságállományt, valamint az első negyedévre járó 468 millió 947 ezer 500 forintos menedzsmentdíjat. Utóbbi április 1-jétől már nem jár a befektetőknek.

A városvezető arról is beszámolt: az összeg túlnyomó részét maga a vízművek, illetve két - meg nem nevezett - fővárosi közszolgáltató cég kitermeli, sőt kitermelte, a kisebbik részhez rövid lejáratú hitelt kell felvennie a fővárosnak, "ami a bolondnak is megéri". Kitért arra is, hogy a végleges megállapodás aláírásának határideje május 8.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta: a főváros felkészült a társaság menedzselésére, vízdíjemelésben pedig nem gondolkodnak.

Az ugyancsak részben külföldi kézben lévő Fővárosi Csatornázási Művek kapcsán annyit mondott: nem zárható ki, hogy azt a szerződést is van oka felülvizsgálni a fővárosnak.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.