2001. január 22. 11:00

Az internetes tartalomszolgáltatás, mely Magyarországon is a legelterjedtebb on-line üzleti megoldás változatlanul keresi azt a modellt, mely biztosíthatja jövedelmezőségét. Jelenleg az on-line tartalomszolgáltatók 80 százaléka nem termel profitot. Mindez fokozott súllyal került elő most, mikor az internetes vállalkozások elvesztették a befektetők kegyeit.

Az internetes tartalomszolgáltatás, mely Magyarországon is a legelterjedtebb on-line üzleti megoldás változatlanul keresi azt a modellt, mely biztosíthatja jövedelmezőségét. Jelenleg az on-line tartalomszolgáltatók 80 százaléka nem termel profitot. Mindez fokozott súllyal került elő most, mikor az internetes vállalkozások elvesztették a befektetők kegyeit.

Miközben az internetes tartalomszolgáltatás változatlan népszerűségnek örvend, a legtöbb ilyen vállalkozás jövője kétséges. Ennek legfőbb oka, hogy nem alakult ki egyetlen olyan modell sem, mely alapján biztosítható volna a tartalomszolgáltatók megfelelő bevétele.

Miután az előfizetésen alapuló on-line tartalomszolgáltatás koncepciója már évekkel ezelőtt megdőlt, a szolgáltatók számára lehetséges bevételi forrásként a hirdetés, az e-kereskedelem és a tartalom továbbértékesítése maradt. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy önmagában egyik bevételi forrás sem alkalmas arra, hogy eltartson egy tartalomszolgáltatót.

A Forrester Research jelentése szerint a legfejlettebb internetes piacok közé tartozó Egyesült Államokban is mindössze a tartalomszolgáltatók 23 százaléka nyereséges, ugyanakkor további 55 százalékuk számít rá, hogy az idén nyereségessé válnak.

Az amerikai tartalomszolgáltatók bevételének 67 százaléka még mindig a hirdetésekből származik. Miközben a tartalomszolgáltatók összbevétele a mai 7 milliárd dollárról 2005-re 40 milliárd dollárra növekszik, a hirdetések dominanciája továbbra is megmarad.

Az előfizetésből nyert bevételek a következő években is stagnálnak majd, megmaradva a jelenlegi 3 százalékos szinten. Nem növekednek jelentősen a hírügynökségi tevékenységből származó bevételek sem (12>13 százalék). Ezen a piacon csak a valóban rendkívül nagy értékű tartalmat szolgáltató webhelyeknek van esélye. Bár az e-kereskedelem egészséges növekedése a következő években is várható, a forgalomnak csak töredékét bonyolítják majd a tartalomszolgáltatók. Több felmérés is bizonyítja, hogy a vásárlók többsége szívesebben vásárol közvetlenül a kereskedők oldalain. (Viszonylag kedvezőbb helyzetben vannak az olyan webhelyek - pl. hobby site-ok, melyek közvetlenül tartalmukhoz kapcsolódó árucikkeket tudnak kínálni.)

A tartalomszolgáltatási piac szereplőivel folytatott interjúk során a Dotkom Internet Consulting munkatárasai meggyőződhettek róla, hogy idehaza még mindig a hirdetés - azon belül is a bannerek (hirdetési csíkok) - adják a tartalomszolgáltatók bevételének csaknem 90 százalékát. Mivel azonban a jövőben az internet penetráció lényeges növekedése, illetve az on-line hirdetéseket igénybe vevőkör bővülése várható, nem beszélhetünk még az internetes hirdetési piac penetrációjáról. A hazai e-kereskedelem fejletlensége miatt innen jelentősebb bevételek nem remélhetők. A hagyományos hírügynökségeken (MTI, napilapok) kívül ugyanakkor megjelentek olyan új tartalomszolgáltatók (www.prim.hu, www.port.hu, www.econet.hu ), melyek internetes portáloknak kínálnak specializált tartalmat (informatika, kulturális programok, gazdasági hírek)

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!