5p

Szeptembertől a minimálbér kétszeresére növekedett a tb-járulék alapja. Az mfor.hu Heti Hármas című sorozatában cégvezetőket és szakértőket kérdezett meg arról, milyen hatása lehet a módosításnak a vállalatok működésére.

- Hogyan érinti a vállalati szektort, hogy szeptembertől a minimálbér kétszeresére növekedett a tb-járulék alapja? Milyen következményekkel járhat rövidebb és hosszabb távon az intézkedés?

Ábrahám László, a National Instruments ügyvezető igazgatója:

- A rendelkezés nem jelent különösebb anyagi terhet a cégnek, inkább plusz adminisztratív feladatok ellátását vonja maga után. Nyilvánvaló, hogy eljuttatjuk az adóhatóságnak azon dolgozóink névsorát, akik a minimálbért, vagy annak kevesebb mint kétszeresét keresik. (A megemelt tb-t nem kell fizetni azoknak a cégeknek, amelyek az APEH-nél bejelentik, hogy minimálbéren vagy annak kevesebb mint kétszeresén foglalkoztatnak, és ezt igazolni is tudják - a szerk.) A vállalatnál ez mintegy 300 főt, főképp a fizikai állományt érinti.

A tb-járulék alap növelésével kapcsolatos törvény szellemével összességében egyetértek. Ha ennek következtében csak 5-6 százalékkal sikerül kifehéríteni a gazdaságot, már tettünk valamit. A jogszabály célja nyilvánvalóan az, hogy megszüntesse a minimálbéres foglalkoztatással és zsebbe fizetéssel kapcsolatos anomáliákat.

Nem hinném, hogy hátrányos megkülönböztetés éri az adóellenőrzések szempontjából azokat a vállalatokat, amelyek felmentést kérnek a megnövelt terhek befizetése alól. Az adóbevallásokból a hatóság eddig is ki tudta szűrni, hogy mely cégnél foglalkoztatnak dolgozókat minimálbéren.

A megszorító intézkedések közül a cégnek nagyobb érvágást jelent például a szolidaritási adó bevezetése. A National Instruments magyarországi megjelenésekor 10 évre szóló adókedvezményt kapott, amit az EU-csatlakozáskor már egyszer megkurtítottak. Számításaink szerint a magyar munkavállalók nettó bére az elkövetkező időszakban 3-10 százalékkal lesz kevesebb országos szinten. A cégek sajnos nincsenek abban a helyzetben, hogy amit az állam a dolgozóktól elvesz, azt egy jótékony gesztussal kompenzálni tudják.

Kovács Géza, a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat igazgatója:

- A tb-járulékokkal kapcsolatos módosulás három gondot vet fel. Az első természetesen az, hogy növeli a vállalkozások költségeit, alapvetően azokban az esetekben, amikor a cég (vagy vállalkozó) nem tudja bizonyítani, hogy a bér járulékalapja nem éri el a havi 125 ezer forintot. A szabályozás módosítása az ilyen esetek felszámolását célozza, hiszen ekkor vetődhet fel az, hogy a bejelentett bér és a ténylegesen kifizetett bér nagysága különbözik.

A második gond az, hogy megnöveli az adminisztrációt azokban az esetekben, amikor a vállalkozás tudja bizonyítani: a bér járulékalapja nem éri el a havi 125 ezer forintot. A működés során számos ilyen eset adódik, és ha minden egyes esetben a vállalkozás "fut a pénze után" - azaz nem hajlandó a ténylegesen nem kifizetett bér után járulékot fizetni -, akkor az számára tetemes többletmunkával jár. Ennek viszont megvannak a költségkihatásai. Gondoljunk például arra, hogy egy kisvállalkozó számára ez olyan nyűgöt jelent, amelyre meglévő munkaszervezete nincs felkészülve.

A harmadik gond - egybekapcsolódva számos más adó/járulék és jogszabályi változtatással - az a körülmény, hogy a változások évközben történtek, ez pedig rontja a jogbiztonságot.

Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége elnöke:

- Elfogadhatatlannak tartjuk, és ellenezzük a nem létező jövedelem utáni járulék és adófizetés új rendszerét. Szakmai tárgyalásokon sikerült az előzetes tervekhez képest a kisiparosok számára elfogadhatóbb feltételekben megállapodni a tb-járulékalap növekedésével kapcsolatban. A vállalkozók nem kerülnek lehetetlen helyzetbe, ugyanis amennyiben bejelentik, hogy keresetük nem haladja meg a minimálbér kétszeresét, nem kötelesek a többletterheket befizetni a kasszába.

Aggályos lehet, hogy a fenti eljárást választó cégeket plusz ellenőrzések terhelhetik. Pozitívum azonban, hogy - a korábbitól eltérően - a jelenlegi elképzelés szerint nem szükséges havonta megismételni a deklarációt, az egyszeri bejelentés is elégséges.

Helytelen gyakorlatnak tartom a kollektív bűnösségi elv alkalmazását. A vállalkozó maga kénytelen bizonyítani, hogy nem követ el adócsalást, holott a visszásságok felderítése az ellenőrző hatóságok feladata volna. A 3 millió 800 ezer foglalkoztatott közül 1 millió 200 ezer Magyarországon minimálbérre van bejelentve. Ezek között valószínűleg akadnak olyanok, akik eltitkolják a jövedelmüket, azonban túlkapás lenne azt állítani, hogy ez a jellemző.

Nem lehet pontosan tudni, pontosan hány céget érint a tb-járulék alappal kapcsolatos változás. Ez ugyanis a minimálbéreseken kívül azokra is vonatkozik, akik keresete 131 ezer forint vagy annál kevesebb.

A megszorító intézkedések következtében egyetlen alkalmazott foglalkoztatása évente 400 ezer forint többletkiadással jár, ami egy kis cég esetében a nyereséges működést veszélyezteti. Nem biztos például, hogy az ország gyengélkedő gazdasági környezetében egy kisebb településen tevékenykedő fodrász képes lesz megtermelni a plusz forrásigényeket.

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
Nem a kormány bukása az igazi veszély
Adóemelés nélkül nincs gazdasági stabilizáció
Körbetartozások kezelése: az államnak kellene példát mutatni

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!