2001. november 28. 11:00

Tíz év alatt összesen 609 milliárd forint költségű beruházást terveznek a Balaton régió fejlesztési programja, s az említett 609 milliárd forintból 163-at vissza nem térítendő támogatásként nyújt az állam a költségvetésből.

Tíz év alatt összesen 609 milliárd forint költségű beruházást terveznek a Balaton régió fejlesztési programja, s az említett 609 milliárd forintból 163-at vissza nem térítendő támogatásként nyújt az állam a költségvetésből - jelentette be csütörtökön egy Balatonalmádiban tartott fórumon Matolcsy György gazdasági miniszter.

A magyar idegenforgalomban, így a Balatonnál sem történt radikális fordulat az elmúlt tíz évben, s most ezt célozza a kormányzat által javasolt terv - mutatott rá Matolcsy. A gazdaság tárca vezetője elmondta, hogy a tízéves Balaton fejlesztési elképzelés megvalósításához a hazai források (566 milliárd forint) mellett számítanak az Európai Unió (43 milliárdos) támogatására. Véleménye szerint minden egy forintos állami támogatás majdnem négy forint üzleti tőkét mozgat meg.

A tervek szerint a Balaton térsége a különleges vízre, a tóra, a déli parton sorjázó hévíz-forrásokra, és az északi partra jellemző savanyúvíz egészségturizmusra alapozva képes bővíteni jelenlegi lehetőségeit. A miniszter különösen fontosnak ítélte, hogy az M 7-es és az M 8-as kiépítésével a két autópálya közti térség nagyméretű beruházásokra számíthat.

A térség közlekedésének javítására 203 milliárd, a minőségi turizmus fejlesztésére 221, a gazdaság gyarapítására 139, az életminőség jobbítására pedig 46 milliárd forintot szán a Széchenyi terv keretében készülő program. - A kormány vitára bocsátja a programot, amely véglegessé akkor válik, ha mindenki hozzáteszi a saját véleményét - fogalmazott a miniszter.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.