2010. április 9. 16:01

Bár nőtt a német haszongépjármű értékesítés márciusban, amikor az előző évinél 10 százalékkal több, 25.740 haszongépjárművet adtak el, az első negyedéves 58.400-as értékesítés azonban még így is egy százalékkal elmarad az előző évitől - derül ki a VDA (Verband der Automobilindustrie) autóipari szakmai szervezet kimutatásaiból.

Az export mellett nőtt a német gyártók termelése is: a kivitel az első negyedévben 38 százalékkal, a belföldi termelés 23 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban. Az adatokból kiderül az is, hogy a nehéz tehergépjármű (6 tonna feletti) piac még nem jutott túl a krízisen. Ebben a szegmensben az első negyedévben 19 százalékkal kevesebb járművet helyeztek forgalomba mint tavaly, az export 13 százalékkal csökkent, a termelés pedig 16 százalékkal. A helyzet azonban itt is "lépésről lépésre" javul - mutatott rá a VDA elnöke Matthias Wissmann. Az idén márciusban, 2008 novembere óta első alkalommal növekedett a nehéz tehergépjárművek exportja, egy százalékkal.

A külföldi megrendelések állománya márciusban minden haszongépjármű kategóriában emelkedett éves szinten, összességében 55 százalékkal. "A magas növekedés természetesen az alacsony bázisértéknek tudható be" - mutatott rá Matthias Wissmann. "A külföldi piacok azonban mostanra már sokkal jobb helyzetben vannak és a német haszongépjármű ipar kiveszi a részét a fellendülésből."

MTI/Menedzsment Fórum