2001. január 22. 11:00

A tavalyi első tíz hónapban 1,65 milliárd euró külföldi tőke érkezett Magyarországra, 45 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

A tavalyi első tíz hónapban 1,65 milliárd euró külföldi tőke érkezett Magyarországra, 45 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában -- közölte az ITDH tegnapi sajtótájékoztatóján Pongorné Dr. Csákvári Marianne, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

1996-ig visszamenőleg a tavalyi első tíz hónapban volt a legnagyobb arányú a tőkebeáramlás. A befektetők iránya érdekes módon változott. Míg korábban mindig Németország volt a legnagyobb befektető, második az USA, majd Ausztria -- 2000-ben Hollandia állt az élen, őt követte Belgium, majd Németország és az USA. Tavaly az ITDH közreműködésével külföldiek 920 millió euró értékű magyarországi befektetéseiről született döntés.

A sajtóértekezleten elhangzott, hogy kedvezőbb kép alakult ki az olvasók körében a magyar gazdaságról a The Economistban Magyar gazdasági körkép címmel tavaly megjelent cikksorozat után. Ezt Kirsten Brodersen, a befolyásos londoni gazdasági hetilap marketingmunkatársa közölte. A cikksorozat megjelenését a Gazdasági Minisztérium és a magánszféra közösen támogatta, a szaktárca tavaly 50 millió forintot fordított erre a célra. A cikksorozat olvasói visszhangjának felmérésére a The Economist1600 kérdőívet küldött ki a múlt év második felében, s további 2850 olvasót keresett meg. A legtöbb válasz Francia-, Németországból, Nagy-Britanniából és Írországból érkezett.

A cikkek olvasását követően a válaszadók 69 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Európa egészének jó, ha Magyarország belép az EU-ba. 61 százalékuk szerint Magyarország jó export-import esélyeket kínál, 52 százalékuk úgy érzékelte, a magyar GDP gyorsabban nő, mint az EU-é. A válaszadók 58 százaléka szerint a magyar termékek, szolgáltatások imázsa javuló tendenciát jelez, viszont csak 35 százalékuk tartotta hatékonynak és hozzáértőnek a magyar munkaerőt. A megkérdezettek mindössze 11 százaléka vélekedett úgy, hogy a helyi cégek igen etikusak. A felmérésben részt vevők 68 százaléka azt tartotta, hogy a magyar kormány ösztönzi a külföldiek befektetéseit, 58 százaléka stabilnak ítélte Magyarországot, ám meglepő módon mindössze 20 százalékuk vélte úgy, hogy a jogi környezet segíti a dinamikus magánszektort.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek november legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 528 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.