2001. december 12. 11:00

A Fed az idén 11. alkalommal mérsékelte a hitelköltségeket, s ezzel a kamatszint 40 éve nem látott mélységbe került.

Az amerikai Federal Reserve kedden a várakozásoknak megfelelően ismét leszállította az irányadó kamatot, a csökkentés mértéke ezúttal 25 bázispont volt. A Fed az idén 11. alkalommal mérsékelte a hitelköltségeket, s ezzel a kamatszint 40 éve nem látott mélységbe került.

A Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága (FOMC) idei utolsó ülésén 2 százalékról 1,75 százalékra mérsékelte az egynapos bankközi hitel kamatát. A Fed az idén immár tizenegyedik alkalommal csökkentett kamatot, a FOMC a mostani lépéssel monetáris oldalról újabb ösztönzést kívánt adni a megroggyant amerikai gazdaságnak.A piacok számítottak a kamatcsökkentésre, a Reuters előzetes felmérése alapján az amerikai állampapírok mind a 24 elsődleges forgalmazója ilyen lépést várt a Fedtől.

A kommentárok szerint a döntésbe nagyban belejátszott, hogy novemberben a mezőgazdasági szektoron kívül 331 ezerrel nőtt az állástalanok száma, így október és november folyamán összesen 799 ezren veszítették el munkahelyüket; a múlt hónapban a munkanélküliségi ráta hatéves csúcsra, 5,7 százalékra emelkedett. Szintén a kamatcsökkentés mellett szólt, hogy a bruttó hazai termék (GDP) a korrigált adat szerint a harmadik negyedévben 1,1 százalékkal zsugorodott. Inflációs nyomás nem fenyeget, októberben a fogyasztói árindex 0,3 százalékkal csökkent havi összehasonlításban.