2001. december 12. 11:00

A Fed az idén 11. alkalommal mérsékelte a hitelköltségeket, s ezzel a kamatszint 40 éve nem látott mélységbe került.

Az amerikai Federal Reserve kedden a várakozásoknak megfelelően ismét leszállította az irányadó kamatot, a csökkentés mértéke ezúttal 25 bázispont volt. A Fed az idén 11. alkalommal mérsékelte a hitelköltségeket, s ezzel a kamatszint 40 éve nem látott mélységbe került.

A Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága (FOMC) idei utolsó ülésén 2 százalékról 1,75 százalékra mérsékelte az egynapos bankközi hitel kamatát. A Fed az idén immár tizenegyedik alkalommal csökkentett kamatot, a FOMC a mostani lépéssel monetáris oldalról újabb ösztönzést kívánt adni a megroggyant amerikai gazdaságnak.A piacok számítottak a kamatcsökkentésre, a Reuters előzetes felmérése alapján az amerikai állampapírok mind a 24 elsődleges forgalmazója ilyen lépést várt a Fedtől.

A kommentárok szerint a döntésbe nagyban belejátszott, hogy novemberben a mezőgazdasági szektoron kívül 331 ezerrel nőtt az állástalanok száma, így október és november folyamán összesen 799 ezren veszítették el munkahelyüket; a múlt hónapban a munkanélküliségi ráta hatéves csúcsra, 5,7 százalékra emelkedett. Szintén a kamatcsökkentés mellett szólt, hogy a bruttó hazai termék (GDP) a korrigált adat szerint a harmadik negyedévben 1,1 százalékkal zsugorodott. Inflációs nyomás nem fenyeget, októberben a fogyasztói árindex 0,3 százalékkal csökkent havi összehasonlításban.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.