2001. december 5. 11:00

A Europay International második negyedéves statisztikája szerint mind a bankkártya-csalások száma, mind volumene tovább csökkent Magyarországon.

A Europay International második negyedéves statisztikája szerint mind a bankkártya-csalások száma, mind volumene tovább csökkent Magyarországon - jelentette be a cég szerdán. A bankkártya-használat biztonságának további növelése érdekében 2002 januárjától a Maestro kártyák használatakor - akár pénzkivételről, akár kártyás vásárlásról van szó - kötelező lesz a PIN kód beütése.

A Magyarországon kibocsátott Eurocard/MasterCard kártyákkal elköltött minden 100 dollár után 0,9 cent bankkártya-csalásból származó veszteség keletkezett az idei év második negyedévében, ami jóval az 1,75 centes kelet-európai és 9,6 centes európai átlag alatt van. A kibocsátói veszteség 1997-től számított három éven belül tizedére esett vissza, ami a bankok által létrehozott monitoring rendszernek is köszönhető, ugyanis ezzel gyakorlatilag azonnal kiszűrhető a megszokottól eltérő, gyanús pénzmozgás.