2002. április 3. 11:00

A Gazdasági Minisztérium közleménye szerint március végén 368,2 ezer munkanélküli szerepelt a nyilvántartásban, 31 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.A foglalkoztatási holtszezon végét jelzi, hogy az előző hónaphoz képest is mintegy 13 ezer fővel csökkent az állástalanok száma. A regisztrált munkanélküliek között 7,5 százalékkal mérséklődött a fizikai foglalkozásúak és 9,2 százalékkal a korábban szellemi munkát végzők száma. A Hivatal szerint a munkaerőpiac határozott élénkülésére utal, hogy a február és március közötti 3,4 százalékos csökkenés nagyobb, mint a szokásos.

A tartós munkanélküliek számának alakulásában következett be a legkedvezőbb változás: egy év leforgása alatt számuk 26 százalékkal esett. A regisztrált munkanélküliek száma legnagyobb ütemben az Észak-Alföldön és Közép-Magyarországon csökkent, 12,1, illetve 11,2 százalékkal. Az országos átlagnál gyorsabb ütemű, 8,4 százalékos csökkenést mutattak az adatok a dél-alföldi régióban is.A GM szerint a munkaerő-kereslet növekedése a pályakezdők elhelyezkedési esélyeit is javította. Márciusban 4,6 százalékkal kevesebb pályakezdő munkanélküli szerepelt a nyilvántartásban, mint egy hónappal korábban. A 25 éves és fiatalabb munkanélküliek száma szintén jelentősen, 4,1 százalékkal csökkent egy hónap alatt.

Az év harmadik hónapjában 38,8 ezer új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók a foglalkoztatási szolgálat kirendeltségein, 5,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A kereslet-élénkülés hatására a hónap folyamán rendelkezésre álló álláshelyek száma 84 ezerre emelkedett.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.