Számos magyar étterem séfje és szállítója jár alapanyag-beszerző körútra a határainkon túlra, adta hírül a Népszabadság. Az EU-csatlakozással, a határok megszűnésével a szolgáltatóipari egységek szívesen vásárolnak a kirívóan, 20-30 százalékkal olcsóbb és jobb minőséget kínáló ausztriai, szlovákiai, esetenként olaszországi boltokban.
[ajanlo=143][igazitas=left/]
A megkérdezett vendéglősök szerint akár ezer kilométert is megéri fuvarozni a külföldön beszerzett árukat, ha 4-5 étterem összefog, és együtt szállíttatják alapanyagaikat. A határon túli beszerzés az ország keleti felén is ismert, ám a vállalkozók a kettős állampolgárság ügyében született elutasító döntés után Romániában néhol a kiszolgálás megszűnését vagy megdrágulását vélték felfedezni. Az ukrajnai bevásárló-körút nem annyira népszerű, mivel az áruk minősége nem éri el a hazai szintet sem.
Az ügyről már értesültek a Magyar Éttermi Szövetség berkein belül is. A Népszabadság megkeresésére elmondták, a szakmában már régóta köztudott, hogy sok magyar vendéglős a bécsi Metróba jár át hetente egyszer bevásárolni. Ugyanis a magyar árukat is akár ötödével olcsóbban szerezhetik be.
Túl drága Magyarország a vendéglátósoknak
Számos magyar étterem séfje és szállítója jár alapanyag-beszerző körútra a határainkon túlra – adta hírül a Népszabadság.