2009. június 3. 10:56

Legalább húsz százalékkal túlértékeltek a budapesti irodák a bérlők bevételeihez viszonyítva - közölte egy nemzetközi felmérése alapján a DTZ ingatlan tanácsadó vállalat.

A DTZ felmérése rámutatott: Budapesthez hasonlóan Varsóban és Prágában is alacsonyak európai viszonylatban az iroda-bérleti díjak, azonban a bérlők bevételeihez viszonyítva ezek a városok számítanak Európa legkevésbé megfizethető irodai helyszíneinek.

Budapesten a bérlők bevételeik 19,21 százalékát, Prágában 18,83 százalékát, míg Varsóban 20,12 százalékát költik irodabérlésre és az ehhez kapcsolódó költségekre. Ráadásul ezekben a városokban a lassuló gazdasági növekedés hatására sok helyi vállalat visszafogja irodakeresletét, ami korlátozza a piaci növekedési potenciált.

Bár a jelentősebb európai irodapiacok mint Párizs (Központi Üzleti Negyed) és London (West End) továbbra is drágák, egyre megfizethetőbbé válnak, mivel a bérleti díjak folyamatosan csökkennek és a fejlesztők is egyre nagyobb kedvezményeket adnak, hogy megtartsák bérlőiket.

A DTZ szerint London (City), Brüsszel, Stockholm és Amsterdam számítanak a legmegfizethetőbb európai városoknak, mivel a bérlők a bevételük kevesebb mint 13 százalékát költik irodabérlésre és az ehhez kapcsolódó költségekre.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.