<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Free Press Románia Alapítvány vette át Verestóy Attila tulajdonrészét az Új Magyar Szót kiadó Scripta Kiadó Rt.-ben. A 99,89 százalékos tulajdonrész szimbolikus áron cserélt gazdát Verestóy Attila kezdeményezésére, adta hírül a napilap.

Ezzel a kiadó és lap is teljes egészében civil kézbe került. A további tulajdonosok a romániai magyar közélet kiemelkedő személyiségei: Horváth Andor, Kántor Lajos és Ágoston Hugó, akik megtartják jelképes értékű részvénycsomagjukat, és a továbbiakban is a lap támogatói maradnak.

A nagyváradi újságírók által létrehozott Free Press Románia Alapítvány az elnyert támogatások révén eddig is támogatta a Scripta Kiadó lapjait, az Új Magyar Szót és az Erdélyi Riport hetilapot. Ezentúl többségi tulajdonosa lesz a Scripta Kiadónak, egyben támogatója az Új Magyar Szó és a közben új magáncéggé alakult Erdélyi Riport megjelenésének. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Varga Gábor, aki korábban maga is újságíró volt, civilben pedig író és közíró.

A kuratórium többségi tulajdonosként nem kíván személyi változásokat a Scripta Kiadóban, és elfogadta a korábbi évekhez képest jelentősen csökkentett költségvetési tervet.

Az Új Magyar Szó létrejötte után, 2005 óta Verestóy Attila tulajdonosként inkább a lap mecénása volt, hiszen ezekben az években több mint egymillió euróval támogatta a Scripta Kiadót. Saját megfogalmazása szerint ez szívügye volt, és az marad a továbbiakban is: "A központi magyar napilap megmaradása, a bukaresti magyar sajtóintézmény folytonossága közügy, amelyet anyagilag szinte egyedül finanszíroztam." Szerinte most lehetőség nyílik arra, hogy a lapot romániai és magyarországi közalapítványok, közügyet támogató vállalkozások, tehetős magánszemélyek finanszírozzák, idézi a szakembert az Új Magyar Szó.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.