2009. május 22. 08:04

A Free Press Románia Alapítvány vette át Verestóy Attila tulajdonrészét az Új Magyar Szót kiadó Scripta Kiadó Rt.-ben. A 99,89 százalékos tulajdonrész szimbolikus áron cserélt gazdát Verestóy Attila kezdeményezésére, adta hírül a napilap.

Ezzel a kiadó és lap is teljes egészében civil kézbe került. A további tulajdonosok a romániai magyar közélet kiemelkedő személyiségei: Horváth Andor, Kántor Lajos és Ágoston Hugó, akik megtartják jelképes értékű részvénycsomagjukat, és a továbbiakban is a lap támogatói maradnak.

A nagyváradi újságírók által létrehozott Free Press Románia Alapítvány az elnyert támogatások révén eddig is támogatta a Scripta Kiadó lapjait, az Új Magyar Szót és az Erdélyi Riport hetilapot. Ezentúl többségi tulajdonosa lesz a Scripta Kiadónak, egyben támogatója az Új Magyar Szó és a közben új magáncéggé alakult Erdélyi Riport megjelenésének. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Varga Gábor, aki korábban maga is újságíró volt, civilben pedig író és közíró.

A kuratórium többségi tulajdonosként nem kíván személyi változásokat a Scripta Kiadóban, és elfogadta a korábbi évekhez képest jelentősen csökkentett költségvetési tervet.

Az Új Magyar Szó létrejötte után, 2005 óta Verestóy Attila tulajdonosként inkább a lap mecénása volt, hiszen ezekben az években több mint egymillió euróval támogatta a Scripta Kiadót. Saját megfogalmazása szerint ez szívügye volt, és az marad a továbbiakban is: "A központi magyar napilap megmaradása, a bukaresti magyar sajtóintézmény folytonossága közügy, amelyet anyagilag szinte egyedül finanszíroztam." Szerinte most lehetőség nyílik arra, hogy a lapot romániai és magyarországi közalapítványok, közügyet támogató vállalkozások, tehetős magánszemélyek finanszírozzák, idézi a szakembert az Új Magyar Szó.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!