2002. július 9. 14:29

Az Európai Unió jóváhagyta a 2000. évi Phare program gazdasági és szociális kohézió erősítése fejezetén belül három projektre benyújtott magyar pályázatokat, így ezek megvalósítása megkezdődhet.

Az Európai Unió jóváhagyta a 2000. évi Phare program gazdasági és szociális kohézió erősítése fejezetén belül három projektre benyújtott magyar pályázatokat, így ezek megvalósítása megkezdődhet - jelentette be Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) politikai államtitkára.

Hozzátette: a Phare 32 millió eurós támogatásával, a magyar társfinanszírozással és az önerővel összességében 16 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg az észak-magyarországi, az észak-alföldi és a dél-alföldi régiókban.

Jóváhagyták a képzésből a munka világába történő átmenet támogatását célzó programra benyújtott pályázatokat, a halmozottan hátrányos helyzetű lakosságcsoport foglalkoztathatóságának és tartós foglalkoztatásának javítására vonatkozó program, valamint a kis- és középvállalkozások közötti együttműködés erősítését szolgáló program forrásaira beadott pályázatokat. A képzésből a munka világába történő átmenet támogatására program keretében 74 pályázat kap 3 millió 827 ezer 269 euró Phare-támogatást, amelyhez 1 millió 275 ezer 756 euró társfinanszírozás, és 567 ezer euró saját erő társul.

A halmozottan hátrányos helyzetű lakosságcsoport foglalkoztathatóságának és tartós foglalkoztatásának javítására program keretében 14 pályázat kapott 1 millió 564 ezer euró Phare-támogatást, amelyhez mintegy 879 ezer 754 euró társfinanszírozás járul a Munkaerőpiaci Alapból. A kis- és középvállalkozások közötti együttműködés erősítése programon belül 67 pályázat részesül 7 millió euró Phare-támogatásban, amelyhez a gazdasági tárca 2 millió eurót ad a kis- és középvállalkozás fejlesztési célelőirányzatból.

Jürgen Köppen, az Európai Unión magyarországi delegációjának vezetője hangsúlyozta: a Phare-programon belül odaítélt támogatások segítik Magyarországot abban, hogy felkészüljön a strukturális alapok fogadására, felhasználására. A projektek megvalósítása nem könnyű feladat, az Európai Unió szigorú szabályokhoz köti a lebonyolítást, a kifizetéseket. A nyertes pályázókkal a szerződéseket legkésőbb 2002 szeptemberéig kötik meg, a projektek befejezése 2004. júliusáig várható.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.