2011. augusztus 29. 11:34

Autótükör-gyártó csarnokot épít a világviszonylatban piacvezető német Flabeg Holding Mátészalkán. A hétmillió eurós, jelenlegi árfolyamon mintegy 1,9 milliárd forintos költséggel készülő ipari létesítmény alapkövét hétfőn helyezték el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város ipari parkjában.

Nagy Tamás, a Flabeg mátészalkai leányvállalatának ügyvezető igazgatója az ünnepségen elmondta: a 2012 első negyedévére elkészülő 3.520 négyzetméter alapterületű üzem Európa legmodernebb külső autótükör-gyártó egysége lesz.

Hozzátette: az új beruházás mellett a német cég a meglévő mátészalkai üzemcsarnokában is fejlesztést hajt végre, 500 ezer eurós költséggel oda telepíti az általa szabadalmaztatott, legújabb technológiai eljárással készített, habosított szigeteléssel ellátott autó műszerfal-üveg gyártósorát.

A helyi cégvezető tájékoztatása szerint az új gyártócsarnokba 4 millió forint értékű gépsort telepítenek az év végétől és februárban szeretnék indítani a termelést.

A fejlesztéssel a jelenlegi mátészalkai termelői kapacitás megkétszereződik, évi 12 millió darab külső autótükör készül majd a szabolcsi városban.

Továbbá a tervezett új műszerfal-üveg gyártása mellett autótükör összeszereléssel és úgynevezett holttér-figyelő visszajelző rendszer beépítésével is bővül a termékskála.

A Flabeg cégcsoport 2000-ben települt Mátészalkára, előbb egy bérelt csarnokban kezdte meg az autótükör gyártását, majd 2001-ben saját üzemet épített, amely azonban 2009. szeptember 13-án egy tűz következtében teljesen megsemmisült, és újra egy bérelt helyiségben kényszerült folytatni a termelést.

A tűzvész előtti évben, 2008-ban 12 millió darab autótükröt gyártottak Mátészalkán, valamint 2 millió darab műszerfalat, a termelési érték meghaladta a 19 millió eurós összeget.

A Flabeg 250 munkavállalónak biztosít megélhetést a térségben, ahol 12 százalékos a munkanélküliségi ráta. A létszámot a technológiai korszerűsítések mellett a jövőben is tartani szeretnék, sőt növelésében bíznak.

Terveik között szerepel egy újabb 2.000 négyzetméteres csarnok építése 2013. végéig, ahol az autótükör alapanyagát állítanák elő, kiváltva a jelenlegi németországi beszállítást.

A Flabeg Holding, amelyet 1882-ben egy üveghuta létesítésével a németországi Furth im Wald-ban alapítottak, jelenleg három kontinens kilenc országában 13 gyártóbázist működtet.

A cégcsoport árbevétele mintegy 183 millió euró volt az elmúlt évben.

Ahogy korábban az mfor.hu megírta, a szeptember elején felavatandó új gyárával Európa legnagyobb autótükör-gyártó központját alakítja ki Mosonmagyaróvár térségében az indiai SMR-csoport.

A mosonszolnoki üzem után Mosonmagyaróváron szeptember 6-án nyitnak egy újabb gyárat, amely jövőre már ötven százalékos kihasználtsággal működik.

mfor.hu/MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.