<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A romániai Automobile Dacia gépkocsigyár további két napra - november 20-ra és 21-re - részlegesen szünetelteti termelését, kiegészítve az október 30-án és 31-én már bevezetett, illetve a november 13-ára és 14-re tervezett "kényszerpihenőt" - jelentette be hétfőn a cég.

A francia Renault tulajdonában lévő vállalat hétfőn kiadott közleményében bejelentette, hogy Mioveni-i üzemében "ideiglenesen, részlegesen és korlátozottan" megszakítja a termelést november 20-án és 21-én.

Az indoklás szerint erre azért van szükség, hogy a gyártási programot az "autópiaci fejleményekhez" igazítsák. A leállás azonban nem minden üzemrészt érint, így például zavartalanul folyik majd a termelés a cserealkatrész-gyártó és a kész gépkocsik leszállítását lebonyolító gyáregységben.

Az említett két napon az alkalmazottakat is kényszerszabadságra küldik (akárcsak a két korábbi alkalommal), az üzemi szintű kollektív szerződés értelmében pedig azokra a napokra megkapják bruttó fizetésük 85 százalékát, akárcsak az étkezési jegyeket.

A Mioveni-i üzem bejelentette, hogy az év első tíz hónapjában 224 043 gépkocsit gyártott, túllépve a tavalyi év egészében előállított mennyiséget, ami 222 914 volt. A kereslet csökkenése miatt azonban a vállalat 50 ezer darabbal eleve megkurtította az idénre tervezett mennyiséget, ami eredetileg 350 ezer autót jelentett volna. Mivel a gyár futószalagjáról naponta 1360 gépkocsi gördül le, a mostani hatnapos kényszerszünet további 8160-nal kevesebb autót jelent.  

Az üzemben márciusban és áprilisban az alkalmazottak sztrájkja miatt három hétig ugyancsak szünetelt a termelés. A cég akkor nem adott számot arról, hogy hány autó "világra jötte" maradt el, csak annyit közölt, hogy a munkabeszüntetés miatt 13 millió eurós kár érte a vállalatot.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.