4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

További 150 magasan képzett mérnöknek ad munkát a jövőben az Ericsson kutatás-fejlesztési központja Budapesten - jelentették be a cég képviselői csütörtökön. A vállalat vezérkara elégedetten nyilatkozott a magyar munkaerőről, szerintük ez a legfontosabb dolog, ami megkülönbözteti Magyarországot, ez volt a legfontosabb érv mellettünk a döntés során. Mfor.hu-tudósítás.

Már eddig is több mint ezer mérnök dolgozott az Ericsson budapesti kutatóközpontjában, a vállalat elégedett az eddig elért eredményekkel, az utóbbi évek fejlesztéseivel. A következő években újabb hatalmas robbanásra számít a vállalat a technológiai iparágban, várakozásaik szerint öt éven belül több mobilelőfizetés lesz a világban, mint ahány ember.

Fellegi: nincs multiellenes hangulat

"Az Ericsson kiemelten fontos szereplője a magyar gazdasági életnek, vezetője annak az iparágnak, mely a magyar versenyképesség egyik kulcsát adja" - emelte ki a csütörtöki sajtótájékoztatón Fellegi Tamás. A nemzeti fejlesztési miniszter hozzátette: a kormány a munkahelyteremtésen belül is kiemelten támogatja a diplomás munkahelyek létrehozását.

Fellegi szerint hazánknak régiós szerepre kell törekednie, vissza kell állítania azokat a versenyképességi előnyöket, melyekkel korábban rendelkezett. Ebben pedig kiemelt szerepe lehet a tudásgazdaságnak - tette hozzá a miniszter. "A kormány a jelenlegi 55 százalékos foglalkoztatási szintet az évtized második felére 70 százalékra akarja növelni, 2020-ra pedig a jelenlegi 0,9 százalékról 1,8 százalékra szeretnénk növelni a kutatás-fejlesztésre és innovációra fordított állami pénzt a GDP arányában" - szögezte le a miniszter.

A kormány számára kiemelten fontos, hogy a szélessávú internetet mindenki számára elérhetővé tegye az országban, ehhez az államnak a megfelelő erőforrásokat, frekvenciákat kell biztosítania, átlátható szabályozást kell alkotnia és erősítenie kell a versenyt a piacon, hogy olcsóbb szolgáltatásokat tudjanak nyújtani az embereknek.

"Remélhetőleg a nagyon közeli jövőben kiírásra kerülnek a szabad frekvenciák, az NMHH és az NFM most ezen dolgozik. Én személy szerint örülnék, ha lenne egy negyedik mobilszolgáltató a magyar piacon, de ez majd a piac döntése lesz" - mondta újságírói kérdésre Fellegi. A miniszter hozzátette: nem gondolja, hogy multiellenes hangulat lenne Magyarországon, a kormánypolitika szintjén legalábbis biztosan nem. Szerinte ha ellenséges lenne a hangulat, akkor a nagy világcégek nem döntöttek volna az utóbbi hónapokban hazánk mellett.

A tudás döntött mellettünk

"Az elmúlt húsz évben hatalmas robbanás volt tapasztalható az iparágban, ez nem ért véget: 5 év múlva előrejelzéseink szerint 7-8 milliárd mobilelőfizetés lesz a világon, azaz több, mint ahány ember" - mondta Hans Vestberg, az Ericsson-csoport elnök-vezérigazgatója. Szerinte az internet teljesen átalakítja az emberek, a vállalatok és az államok életét, a következő 20-30 év "izgalmasnak ígérkezik".

Az Ericsson vezére kiemelte: jelenleg több mint 175 országban vannak jelen, még sehonnan nem vonultak ki, ahol már megtelepedtek. Hazánkban jelenleg összesen 1500 dolgozója van a vállalatnak, közülük több mint ezren vannak a kutatás-fejlesztési központban. "A ma bejelentésre kerülő bővítéssel elkötelezettséget teszünk Magyarország mellett" - emelte ki Vestberg.

Az Ericsson elnök-vezérigazgatója hozzátette: több tényezőt vizsgálnak befektetési döntéseik során, a legfontosabb a kompetencia, a tudás, amit megtaláltak hazánkban. "Nagyon kemény versenyben nyert Budapest a döntés során, a humán tőke különbözteti meg a többi versenytársától" - mondta az Ericsson vezetője.

"Örülünk a K+F központ eddigi eredményeinek, az itteni munkaerő kompetens, jól képzett, tehetséges, alkalmazkodó, teljes mértékben elégedettek vagyunk" - tette hozzá Johan Wilbergh, az Ericsson alelnöke. Szerinte a következő években hosszú-hosszú sikeres együttműködés elé néznek a magyar kormánnyal.

Fellegi Tamás kiemelte: a vállalat hosszútávú tervei egybevágnak a magyar kormány terveivel, örülnek, hogy a jelenlegi gazdasági válság közepette is hazánk mellett döntött a cég.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!