TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az állami társaságoknál a kormányváltás fejcseréket hozhat, a "tűzhöz közel lévő" vállalatok pedig üzletszerzési politikájuk átprogramozására is kényszerülhetnek, ha "nem baráti" politikai erő ragadja magához a hatalmat. Legalábbis ez derül ki azokból a válaszokból, amiket az AAM, az Ericsson Magyarország és a Winsdom első számú vezetője adott az mfor.hu Heti Hármas sorozatában.

Mennyire befolyásolják a parlamenti választások eredményei egy menedzser karrierjét, a vállalat működését? Az Ön esetében mekkora hordereje van ennek a kérdésnek?

Fodor István, az Ericsson Magyarország Kft. elnöke:

Azt szokták mondani, hogy mindezt nem befolyásol(hat)ja egy választás, amennyiben a választandó kormányok között nincs jelentős gazdaságpolitikai különbség. A valóságban azonban a kormányok gazdaságpolitikája, pontosabban azok végrehajtása közvetlenül és közvetve is hatással van a vállalatok jövőjére.

Ha egy gazdaság helyzete bizonytalan, ha egy ország pénzügyi állapota romlik, akkor erősebb a kapcsolat a vállalatok jövője és a választások eredménye között. Ugyanígy erősebb korreláció tapasztalható a piac tisztasága és a vállalatok helyzete között. Ha egy olyan kormány kerül hatalomra, amely erőfeszítéseket tesz a korrupció letörésére, át kell programozniuk üzletszerzési politikájukat azoknak a cégeknek, amelyeknek nagy rutinjuk van ebben, és fellélegezhetnek azok, akik eddig is távol tartották magukat a korrupciótól.

Valóban van olyan látszat, mintha egyes cégek közelebb lennének egyes kormányokhoz, mint mások. Ilyenkor egyértelmű, ki miért aggódik. Akár az is előfordulhat, hogy a változás érintheti a menedzser karrierjét. Ez azonban nemkívánatos jelenség!

Normális esetben csak egyetlen szempontsor befolyásolhatja a vállalatok és vezetőik álláspontját egy parlamenti választással kapcsolatban: melyik kormány hajt végre (nem csak ígér!) nagyobb valószínűséggel jobb gazdaság-, ipar-, tudomány- és oktatáspolitikát. Ebben a megközelítésben a választások eredménye semmiféle ok-okozati kapcsolatban nem lehet a vezetők karrierjével.

Bár saját kollégáim szempontjából nincs hordereje a választások eredményének, az Ericsson magyarországi vállalata oldaláról nézve azonban nem mindegy, milyen stratégiával és milyen eredményesen fog kormányozni a nyertes. A jelenlegi gazdasági helyzetben ennek a kérdésnek igen nagy a hordereje.

Gelléri Péter, a Winsdom Kutató és Tanácsadó zRt. elnöke:

Döntési szakértők vagyunk. Jellemzően nem állami megbízásokra dolgozunk, bár erre is volt példa minden ciklusban. Egy korábbi kormánytól például felkérést kaptunk arra, hogy dolgozzunk ki eljárást különféle témájú infrastrukturális fejlesztési javaslatok normatív priorizálására (látszólag összehasonlíthatatlan állami feladatok közötti súlyozás, fontossági sorrend felállítása). A feladat újszerű volt, s mi partnerek bevonásával ki is találtunk egy megoldást. Amikor az államtitkár-helyettesekből álló grémium előtt bemutattuk a projektet, nagy sikert aratott.

Ennek ellenére a fejlesztés nem került be a gyakorlatba. Csak találgatni lehet, hogy az apparátus lassúsága, bátortalansága vagy a professzionalizmuson alapuló döntéshozatal elvszerű elutasítása miatt "kallódott el" az amúgy kitűnőnek ítélt alkalmazás.

Színektől függetlenül, azt várjuk, hogy másképp legyen. Hogy végre egyszer egy hivatalban levő kormány tevékenységében is eluralkodjon a döntési professzionalizmus. Hogy ne csak felismerjék a megoldandó kérdéseket, hanem legyen meg bennük a tényleges szándék és a szükséges kurázsi is.

Kornai Gábor, az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Rt. elnök-vezérigazgatója:

Amennyiben "menedzser" alatt nem a közigazgatási szférában tevékenykedő vezetőt értjük, remélem, a választások eredménye csak minimálisan, de inkább semennyire sem fogja befolyásolni az illető karrierjét, illetve vállalata működését.

Természetesen előfordulhat, hogy csak a kormányzati megrendelésektől függő vállalkozások némelyike tönkremegy egy kormányváltás következtében, de szerintem ez viszonylag ritka eset. A legtöbb cég nem a "politikának", hanem valamelyik intézménynek a szállítója vagy szolgáltatója, s így üzleti sikerét elsősorban versenyképessége befolyásolja. (Eltekintve némi korrupció előfordulásának lehetőségétől - ezt a kérdést itt most szemérmesen "elkenem", de előbb-utóbb érdekes volna erről is véleményt cserélni).

Ami az állami befolyással működő "vállalkozásokat" illeti (Magyar Posta, MÁV stb.), általában komoly személyi változásokra kerül sor a kormányváltásokat követően. Ez is "természetes", és az érintett vezetők számolnak is ezzel munkaszerződésük megkötésekor. (Ha tartalmilag és nem szervezetileg vizsgáljuk a kérdést, úgy egyes intézkedések, mint például a TB-járulékkal kapcsolatos elképzelések megvalósulása már komolyabb befolyást gyakorolhat a vállalkozásokra.)

Ami az AAM-et illeti, az eddigi kormányváltások - bár árbevételünk közel felét a közigazgatási szférában realizáljuk - nem befolyásolták lényegesen teljesítményünket. Általában mindig több új megbízást sikerült elnyernünk az új vezetőknél, mint amennyit ügyfeleink korábbi vezetőinek esetleges cseréje miatt elveszítettünk. Cégünk menedzsereinek karrierjét a választások eredménye egyáltalán nem befolyásolja.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.