2000. november 8. 11:00

Az adósávok módosulnak, az adókulcsok viszont változatlanok maradnak a személyi jövedelemadózásban a parlamentben kedden elfogadott adótörvényekről szóló törvényjavaslat értelmében. Az általános forgalmi adó alapvető szabályai nem változnak, a családi kedvezményre jogosultak köre bővül 2001-ben.

Az Országgyűlés 190 igen szavazattal, 123 nem ellenében, 7 tartózkodással fogadta el az adótörvények módosítását kezdeményező előterjesztést.

Az alsó sávhatár 20 százalékkal 480 ezer forintra, a felső pedig 5 százalékkal 1 millió 50 ezerre emelkedik. A gyermeket nevelő családok támogatása a személyi jövedelemadó rendszerében 32 milliárd forinttal nő. A törvény szerint az egygyermekes családokban 400 ezer forintig, a kétgyermekes családokban 650 ezer forintig, a háromgyerekes családokban pedig 1 millió 350 ezer forint jövedelemig nem kell majd szja-t fizetni. A családi kedvezményre jogosultak köre is bővül 2001-ben: az adókedvezményt -- a megszületett gyermekkel azonos mértékben -- a várandós nő is igénybe veheti, a magzat fogantatásának 91. napjától kezdődően.

Az általános forgalmi adó alapvető szabályai, az adózás technikája, az adókulcsok és az áfa-visszatérítés módszere nem változik. Jogos adózói igénynek tartják a törvényelőkészítők, hogy az elkésett számlát a tárgyidőszakban is el lehessen számolni, így a törvény ezt a lehetőséget már tartalmazza. A hatályos szabályozás szerint készpénzes fizetés esetén csak akészpénzfizetési számla kibocsátása jogszerű. Az elfogadott törvény a jövő évtől az adózóra bízza, hogy a bővebb adattartalmú számlát vagy a készpénzes számlát akarja-e ebben az esetben alkalmazni.

Az új számviteli törvény megalkotása miatt a társasági adóban és az osztalékadóban számos változtatás vált indokolttá. A kisebb vállalkozások pénzügyi helyzetének javítása érdekében a törvény kedvezőbbé teszi a társaságiadó-előleg fizetésének szabályait: az adózónak, a jelenlegi 3 millió forint helyett, 5 millió forint előző évi adó esetén kell havonta adóelőleget fizetnie.

Az egyéni vállalkozók 10 millió forintig beruházási kiadásaikkal csökkenthetik adóalapjukat. Fejlesztési forrásaik bővítésére felvett hiteleik kamata után már 2001-től 40 százalék adókedvezményt érvényesíthetnek. Annak érdekében, hogy az egyéni vállalkozók közül az egyszerűbb adminisztrációt jelentő átalányadózást többen választhassák, a vélelmezett költséghányad a nem meghatározott tevékenységet végző, főfoglalkozású egyéni vállalkozók esetében a jelenlegi 35 helyett 40 százalékra, a kiegészítő tevékenységet végzőknél pedig 17-ről 25 százalékra módosul.

A tb-járulékterhek, az eredeti előterjesztésben szereplő 3-3 százalék helyett, 2001-ben 2 százalékponttal, a jelenlegi 33 százalékról 31 százalékra, 2002-ben pedig szintén 2 százalékponttal, 29 százalékra csökkennek. Emelkedik viszont az egészségügyi hozzájárulás: jövőre 4200, két év múlva pedig 4500 forintot kell majd fizetni.

A törvény szerint mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a 30 millió forintnál alacsonyabb értékű új lakás első megvásárlása, valamint az a lakás, amelyet a természeti katasztrófában megsemmisült otthon helyett vásárolnak. Illetékmentes a praxisjog megszerzése is, kivéve, ha azt az első jogosulttól szerzi meg valaki.

A törvény egységesíti az árfolyam-típusú jövedelmek adóztatását azáltal, hogy megszünteti a tőkeszámlára helyezhető értékpapírok árfolyamnyeresége utáni 0 adókulcsot, ugyanakkor a kamat-típusú jövedelmekkel azonosan meghagyja azt, a befektetési jegyek hozamánál. Emelkednek a jövedéki adók is, amelyek mértékét két évre előre állapítják meg.

Az adóemelések a tervezett infláció mértékéhez igazodnak. 2001-ben ez 6, 2002-ben pedig 4 százalék lesz. Ennél magasabb adóemelésre a szeszipari termékek közül a gyümölcspálinka és a borpárlat illetve a köztes alkoholtermékek esetében kerül sor.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.