2011. november 9. 16:58

A kínai autóeladások 7,5 százalékkal visszaestek októberben a szeptemberihez képest, amit piaci megfigyelők a központi ösztönzők változásának tudnak be - derül ki a kínai autógyártók szövetségének (CAAM) szerdai közleményéből.

A múlt hónapban 1,57 millió darab gépkocsit gyártottak, csaknem 2 százalékkal kevesebbet, mint szeptemberben. Összesen 1,22 millió személygépkocsit értékesítettek, ami alig 1,4 százalékos növekedésnek felel meg éves összehasonlításban, viszont 7,48 százalékos visszaesést jelent a szeptemberi adatokhoz viszonyítva.

Az első tíz hónap gépjárműeladásai elérték a 15 millió 160 ezer darabot, ez 3,15 százalékos bővülés éves bázison. Személyautóból 11,76 millió darab kelt el.

A tendencia mögött a kormánynak az az ösztönzőkben is megmutatkozó törekvése áll, amely a kis fogyasztású, környezetkímélő autók irányába igyekszik a vevők figyelmét terelni - állítja Csu Ji-ping (Zhu Yiping) a CAAM főtitkár-helyettese.

A zöld technológiába irányuló befektetések növelése, az olajfogyasztás visszafogása érdekében a kormány október elsejétől egy új állami támogatást nyújtó programot léptetett érvénybe. Ezzel a gyárakat az üzemanyag-takarékos autók gyártásara ösztönzik.

A jelenlegi helyzetet figyelembe véve az év utolsó két hónapjában nem lesz tartható a tavalyi év végi eladások mértéke, ezért valószínűsíthető, hogy az eladások 2011. évi növekedése a január és október közötti időszak növekedésének mértéke alatt lesz.

2010-ben a különböző ösztönző intézkedéseknek köszönhetően Kínában látványosan megugrottak az autóeladások. A tavalyi 32 százalékos növekedés azt jelentette, hogy 18 millió új autó került az utakra. A trend tudatos visszafogása következtében már valószínűsíthető, hogy az idén is 20 millió alatt lesz az eladott autók száma.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.