2010. június 1. 13:44

A tavalyi évhez képest a kínai autópiac még mindig jelentős élénkülést mutat, de az előző hónaphoz képes májusban csökkent az eladások száma - jelezte az ágazat technológiai és kutató központja (CATRC) kedden.

A kínai autógyártók 1 millió 310 ezer darab gépkocsit gyártottak az év ötödik hónapjában, 14,36 százalékkal kevesebbet, mint áprilisban - tájékoztatott Csao Hang (Zhao Hang) a CATRC igazgatója. Ezzel a január és május közötti időszak termelése 7,18 millió darabra nőtt, ami több mint 52 százalékos emelkedésnek felel meg éves összehasonlításban.

Az autóeladások májusban közel 14 százalékkal mérséklődtek áprilishoz képest. Ez mintegy 1 millió 200 ezer darab értékesítését jelenti. Az idei év első öt hónapjában a világ legnagyobb autópiacán összesen 6 milliónál is több új autót adtak el. A tavalyi év azonos időszakához képest ez körülbelül 34 százalékos bővülést fejez ki.

A CATRC az érdeklődés mérséklődését a hazai autópiac periodikus hullámzásával magyarázza, és júniusra ismét erős keresletet, a gyártók részéről intenzív marketing kampányokat jelez előre.

Kínában 2009-ben több mint 10 millió autót adtak el és piaci elemzők - nem kis részben a központi fogyasztásösztönző intézkedéseknek, adó és egyéb kedvezményeknek köszönhetően - továbbra is élénk keresletre számítanak.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.