2001. november 14. 11:00

Néhány héttel ezelőtt lekerült az internetről a két magyar horizontális piactér egyike.

Forrás: Világgazdaság

Néhány héttel ezelőtt lekerült az internetről a két magyar horizontális piactér egyike. A First Hungarian E-Marketplace (FHEM) néven működő vállalkozás tőkehiány miatt szünetelteti tevékenységét, új tervek vannak azonban készülőben, így akár pár hét múlva megújult formában ismét elérhető lesz a portál - fogalmazott Solt Géza, a társaság tulajdonosa.

A Forrester Research által 10-20 milliárd forintosra becsült hazai piacon így egy szereplő maradt, a 875 millió forintos alaptőkéjű Marketline Rt., amely az Accenture, az Axelero, a Compaq, az OTP és az SAP tulajdonában áll.

A most kilépő FHEM 20 millió forintos törzstőkéjű kft.-ként alakult, a finanszírozás külső forrásból valósult meg. A működés hardveres feltételeit a Hewlett-Packard, a szoftvert pedig az Oracle biztosította. A magyar vállalatközi piac szereplői között zajló kapcsolatfelvételt, ajánlatkérést és rendelésleadást megkönnyítő szolgáltatást eddig többek között a Malév vette igénybe, az FHEM azonban marketingjelleggel mind ez idáig ingyen dolgozott - nyilatkozott Solt Géza.

A befektető szerint a jelenlegi szünetet nem az ötlet kudarca vagy a konkurenciaharc kényszeríttette ki, annak hátterében egyedül a forráshiány áll. Véleménye szerint, amennyiben a jelenleg folyó tárgyalások sikerrel járnak, több száz milliós költségen megvalósulhat az eredeti ötlet. Úgy fogalmazott: a koncepció lényege, hogy a rendszer teljes egészében igazodik a kis- és középvállalatok vezetőinek igényeihez. Az elképzelés részleteiről azonban csak a megvalósulást követően hajlandó nyilatkozni a tulajdonos.

A főpiacnak számító nagyvállalatok mellett a kisvállalkozásokat is kiszolgálni igyekvő rivális Marketline forgalma közben a terveknek megfelelően alakul, az idén eddig elérte a 200 millió forintot - mondta Kardos Zsolt, a társaság vezérigazgatója. A vevőktől és eladóktól függetlenül "virtuális árutőzsdeként" működő szolgáltatás november elsejétől logisztikai elemmel is bővítette kínálatát, így az interneten keresztül megkötött szerződéshez ugyanazon a portálon már a kiszállítást is meg lehet szervezni. A jövő kihívásai közé tartozik még a fizetés módjainak a rendszerbe integrálása.