2002. július 9. 10:15

A mezőgazdasági termelői árak január-májusban 8,9 százalékkal, májusban 16,8 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A január és május közötti időszakban a növénytermesztési és kertészeti termékek árszínvonala 13,5 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké pedig 2,1 százalékkal csökkent. Az előző év első öt hónapjához viszonyítva a gabonaféléket 34,4 százalékkal, a vetőmagvakat csaknem 40 százalékkal alacsonyabb árszinten értékesítették. Az élelmezési burgonya termelői átlagára 5,3 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök árszintje - elsősorban az alma és a körte múlt évi alacsony felvásárlási átlagárának következtében - 55,6 százalékkal, a zöldségféléké 13,6 százalékkal növekedett.

Idén az első öt hónap átlagában a vágóállatok közül a vágósertés termelői ára 7,9 százalékkal, a vágóbaromfié 5,4 százalékkal csökkent, a vágómarháé pedig 6,8 százalékkal emelkedett. A tehéntej termelői átlagára több mint 4 százalékkal nőtt, a tyúktojásé pedig 5,5 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly ilyenkor mértnél. Májusban a mezőgazdasági termékek termelői árának színvonala 16,8 százalékkal csökkent az előző évihez képest, a növénytermesztési és kertészeti termékek árszintje 20,6 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké pedig 11,1 százalékkal mérséklődött. Tavaly májusban 27,8 százalékos volt az árszintnövekedés mértéke.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.