2002. július 9. 10:15

A mezőgazdasági termelői árak január-májusban 8,9 százalékkal, májusban 16,8 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A január és május közötti időszakban a növénytermesztési és kertészeti termékek árszínvonala 13,5 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké pedig 2,1 százalékkal csökkent. Az előző év első öt hónapjához viszonyítva a gabonaféléket 34,4 százalékkal, a vetőmagvakat csaknem 40 százalékkal alacsonyabb árszinten értékesítették. Az élelmezési burgonya termelői átlagára 5,3 százalékkal emelkedett. A gyümölcsök árszintje - elsősorban az alma és a körte múlt évi alacsony felvásárlási átlagárának következtében - 55,6 százalékkal, a zöldségféléké 13,6 százalékkal növekedett.

Idén az első öt hónap átlagában a vágóállatok közül a vágósertés termelői ára 7,9 százalékkal, a vágóbaromfié 5,4 százalékkal csökkent, a vágómarháé pedig 6,8 százalékkal emelkedett. A tehéntej termelői átlagára több mint 4 százalékkal nőtt, a tyúktojásé pedig 5,5 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly ilyenkor mértnél. Májusban a mezőgazdasági termékek termelői árának színvonala 16,8 százalékkal csökkent az előző évihez képest, a növénytermesztési és kertészeti termékek árszintje 20,6 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké pedig 11,1 százalékkal mérséklődött. Tavaly májusban 27,8 százalékos volt az árszintnövekedés mértéke.