Ma már nem kell bizonygatni senkinek, hogy a chili mennyire ízletes és egészséges, hiszen a különböző nemzetközi versenyeket figyelemmel kíséri a paprikatermesztőkön kívül a hatalmas rajongótábor is. De tudjuk, hogy vannak, akik pont a lényege, azaz a csípőssége miatt ódzkodnak tőle, ezért a Chili Hungária Webáruház ebben a cikkben őket szeretné megszólítani, hogy bátran lépjék át a komfortzónájuk küszöbét.
Nézz farkasszemet a csípősséggel
Sokat segíthet az ellenállásod legyőzésében, ha tudod, hogy mire számíts. A különböző fajtájú chili paprikák nem egyformán erősek. Ennek a mérésére a Scoville skálát használják, mértékegysége az SHU (scoville heat unit). Ha rákeresel egy Scoville skálára, akkor azt már fel tudod mérni, hogy kezdőként mik lehetnek azok a fajták, amikkel érdemes kísérletezned. Ezen a skálán a zöld, hegyes magyar paprikánk nagyjából 2500 SHU értékű.
A paprika erejét a kapszaicin nevű vegyület adja. Ezt a nyelvünk nem azokon a területeken érzékeli, ahol az alapízeket: a sósat, édeset, savanyút, keserűt, hanem hő- és fájdalomingert vált ki. Ha a kóstolás végeztével vagy közben szeretnéd enyhíteni ezt az érzést, akkor víz helyett inkább tejet kortyolj.
A paprika rendszeres fogyasztása esetén érzéketlenné válnak ezeket az idegvégződések, így minél többször fogyasztod, annál kevésbé érzed majd erősnek.
Zamatában megfigyelheted a trópusi éghajlat vibráló melegét
Ennyire modoros jellemzést talán csak a világ legerősebb paprikafajtáját kikiáltó zsűri használ, de az tény, hogy bizonyos chilik nem csak erősek, hanem egész ízkomplexummal rendelkeznek. A csípős mellett érződik némi édes vagy esetleg gyümölcsös, citrusos aroma. Ilyen például a habanero, ami itthon is könnyen beszerezhető, viszont az inkább haladó chili kedvelőknek ajánlott közepesen magas SHU értéke miatt. A gyengébbek között is találni izgalmas ízhatású paprikát, mint amilyen az Anaheim is. Ezt viszont neked kell elültetned és felnevelned, hogy megkóstolhasd.
A kezdő és haladó paprikarajongók számára is van néhány különlegesség a Chili Hungária Webáruház polcain, így érdemes körülnézned a chili szószok és száraz fűszertermékek között is.
Miért ajánlott a chili fogyasztása?
Lehet, hogy téged a skorbut (C-vitamin hiány) nem fenyeget, de számos jótékony hatása van még a paprikának, amiért érdemes fogyasztani:
-
Serkenti az emésztés
-
Gyorsítja az anyagcsere-folyamatot, ezért jó barátja a fogyókúrázóknak
-
Védi a hámszövetet, gyorsítja a sebgyógyulást
-
Fájdalomcsillapító
-
Kálium-, foszfor-, kalciumforrás
-
Semlegesíti a szabadgyököket
Nézz hát körül a kínálatban, és válogass kedvedre!