<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Néhány száz évvel ezelőtt a paprikáról még csak nem is hallottunk a világnak ezen a táján. Miután Kolumbusz hazatért az Amerikát felfedező útjáról, hajóorvosának köszönhetően egy addig ismeretlen növényt, a chilit is hozták magukkal. Azt már az utazás alatt kitapasztalták, hogy a paprika az akkor nagyon népszerű skorbut ellen mennyire hatásos, de ahhoz, hogy igazán felfedezzük a benne rejlő lehetőségeket, több száz évnek kellett még eltelnie.

Ma már nem kell bizonygatni senkinek, hogy a chili mennyire ízletes és egészséges, hiszen a különböző nemzetközi versenyeket figyelemmel kíséri a paprikatermesztőkön kívül a hatalmas rajongótábor is. De tudjuk, hogy vannak, akik pont a lényege, azaz a csípőssége miatt ódzkodnak tőle, ezért a Chili Hungária Webáruház ebben a cikkben őket szeretné megszólítani, hogy bátran lépjék át a komfortzónájuk küszöbét.

Nézz farkasszemet a csípősséggel

Sokat segíthet az ellenállásod legyőzésében, ha tudod, hogy mire számíts. A különböző fajtájú chili paprikák nem egyformán erősek. Ennek a mérésére a Scoville skálát használják, mértékegysége az SHU (scoville heat unit). Ha rákeresel egy Scoville skálára, akkor azt már fel tudod mérni, hogy kezdőként mik lehetnek azok a fajták, amikkel érdemes kísérletezned. Ezen a skálán a zöld, hegyes magyar paprikánk nagyjából 2500 SHU értékű.

A paprika erejét a kapszaicin nevű vegyület adja. Ezt a nyelvünk nem azokon a területeken érzékeli, ahol az alapízeket: a sósat, édeset, savanyút, keserűt, hanem hő- és fájdalomingert vált ki. Ha a kóstolás végeztével vagy közben szeretnéd enyhíteni ezt az érzést, akkor víz helyett inkább tejet kortyolj.

A paprika rendszeres fogyasztása esetén érzéketlenné válnak ezeket az idegvégződések, így minél többször fogyasztod, annál kevésbé érzed majd erősnek.

Zamatában megfigyelheted a trópusi éghajlat vibráló melegét

Ennyire modoros jellemzést talán csak a világ legerősebb paprikafajtáját kikiáltó zsűri használ, de az tény, hogy bizonyos chilik nem csak erősek, hanem egész ízkomplexummal rendelkeznek. A csípős mellett érződik némi édes vagy esetleg gyümölcsös, citrusos aroma. Ilyen például a habanero, ami itthon is könnyen beszerezhető, viszont az inkább haladó chili kedvelőknek ajánlott közepesen magas SHU értéke miatt. A gyengébbek között is találni izgalmas ízhatású paprikát, mint amilyen az Anaheim is. Ezt viszont neked kell elültetned és felnevelned, hogy megkóstolhasd. 

A kezdő és haladó paprikarajongók számára is van néhány különlegesség a Chili Hungária Webáruház polcain, így érdemes körülnézned a chili szószok és száraz fűszertermékek között is.

Miért ajánlott a chili fogyasztása?

Lehet, hogy téged a skorbut (C-vitamin hiány) nem fenyeget, de számos jótékony hatása van még a paprikának, amiért érdemes fogyasztani:

  • Serkenti az emésztés

  • Gyorsítja az anyagcsere-folyamatot, ezért jó barátja a fogyókúrázóknak

  • Védi a hámszövetet, gyorsítja a sebgyógyulást

  • Fájdalomcsillapító

  • Kálium-, foszfor-, kalciumforrás

  • Semlegesíti a szabadgyököket

Nézz hát körül a kínálatban, és válogass kedvedre!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.