TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Szalay-Bobrovniczky Vince bekerült a Paks II. Zrt. felügyelőbizottságába, közben a cég jegyzett tőkéjét 61,1 milliárd forintra emelték.

Tavaly november végén csendben 61 milliárd forintra emelkedett a paksi atomerőmű beruházást menedzselő Paks II. Zrt. jegyzett tőkéje, az addigi 47,1 milliárd forintról - derül ki a nyilvánosan elérhető cégadatokból. Az állami tőkeemelésre számítani lehetett: ahogy a beruházás egyre nagyobb fordulatszámra kapcsol, egyre több pénzre van szüksége a projekttársaságnak. Ugyanakkor a tényleges kivitelezés vontatottan halad a hírek szerint, az engedélyezési eljárások csúszása, ezzel összefüggésben az orosz és az európai uniós szabványok összecsiszolásának nehézségei miatt. A tőkeemelés egy jel lehet arra, hogy a következő időszakban felgyorsulhatnak az események.

Nem ez volt az egyetlen változás a társaság életében 2018 második felében. Szeptemberben bekerült a felügyelőbizottságba Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Az természetes, hogy az állam képviselőt delegál az általa tulajdonolt társaság vezető testületeibe, az már kevésbé érthető, hogy miért pont a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárra esett a választás.

 

Szalay-Bobrovniczy korábban külügyi vonalon dolgozott, 2010 és 2014 között Bécsben volt nagykövet. A diplomata 2015-től dolgozik a Miniszterelnökségen, ahol kezdetben az európai uniós ügyekért felelt helyettes államtitkárként.

Szalay-Bobrovniczky Vince (forrás: Facebook) Szalay-Bobrovniczky Vince (forrás: Facebook)

Pár napja azzal vétette észre magát, hogy az Echo tévé műsorában a civileknek szánt támogatásokkal kapcsolatban azt mondta: "Igyekszünk kiszűrni minden olyan szervezetet, amelyikről úgy gondoljuk, hogy nem végez valós munkát, hanem alapvetően olyan politikai célokat kíván megvalósítani, amelyekkel nem értünk egyet."

Ezt hírmagyarázók úgy értelmezték, hogy a sorosistának bélyegzett civil szervezetekre utalt, amelyeket minden eszközzel távol akarnak tartani a mintegy 6 milliárd forintos támogatási kerettől.

Testvére, Szalay-Bobrovnicky Kristóf jelenleg Magyarország nagy-britanniai nagykövete.

Visszatérve a Paks II. Zrt.-re, a társaság a 2012-es alapítása óta minden üzleti évében veszteséget ért el, adózás előtti eredménye az utolsó lezárt évében, 2017-ben -2,39 milliárd forint volt. Ez szintén magyarázható azzal, hogy az előkészítési szakaszban pénzt még nem termel a projekt, ellenben kiadások bőven keletkeznek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.