<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

Szalay-Bobrovniczky Vince bekerült a Paks II. Zrt. felügyelőbizottságába, közben a cég jegyzett tőkéjét 61,1 milliárd forintra emelték.

Tavaly november végén csendben 61 milliárd forintra emelkedett a paksi atomerőmű beruházást menedzselő Paks II. Zrt. jegyzett tőkéje, az addigi 47,1 milliárd forintról - derül ki a nyilvánosan elérhető cégadatokból. Az állami tőkeemelésre számítani lehetett: ahogy a beruházás egyre nagyobb fordulatszámra kapcsol, egyre több pénzre van szüksége a projekttársaságnak. Ugyanakkor a tényleges kivitelezés vontatottan halad a hírek szerint, az engedélyezési eljárások csúszása, ezzel összefüggésben az orosz és az európai uniós szabványok összecsiszolásának nehézségei miatt. A tőkeemelés egy jel lehet arra, hogy a következő időszakban felgyorsulhatnak az események.

Nem ez volt az egyetlen változás a társaság életében 2018 második felében. Szeptemberben bekerült a felügyelőbizottságba Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Az természetes, hogy az állam képviselőt delegál az általa tulajdonolt társaság vezető testületeibe, az már kevésbé érthető, hogy miért pont a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárra esett a választás.

 

Szalay-Bobrovniczy korábban külügyi vonalon dolgozott, 2010 és 2014 között Bécsben volt nagykövet. A diplomata 2015-től dolgozik a Miniszterelnökségen, ahol kezdetben az európai uniós ügyekért felelt helyettes államtitkárként.

Szalay-Bobrovniczky Vince (forrás: Facebook)Szalay-Bobrovniczky Vince (forrás: Facebook)

Pár napja azzal vétette észre magát, hogy az Echo tévé műsorában a civileknek szánt támogatásokkal kapcsolatban azt mondta: "Igyekszünk kiszűrni minden olyan szervezetet, amelyikről úgy gondoljuk, hogy nem végez valós munkát, hanem alapvetően olyan politikai célokat kíván megvalósítani, amelyekkel nem értünk egyet."

Ezt hírmagyarázók úgy értelmezték, hogy a sorosistának bélyegzett civil szervezetekre utalt, amelyeket minden eszközzel távol akarnak tartani a mintegy 6 milliárd forintos támogatási kerettől.

Testvére, Szalay-Bobrovnicky Kristóf jelenleg Magyarország nagy-britanniai nagykövete.

Visszatérve a Paks II. Zrt.-re, a társaság a 2012-es alapítása óta minden üzleti évében veszteséget ért el, adózás előtti eredménye az utolsó lezárt évében, 2017-ben -2,39 milliárd forint volt. Ez szintén magyarázható azzal, hogy az előkészítési szakaszban pénzt még nem termel a projekt, ellenben kiadások bőven keletkeznek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.