2019. január 10. 07:37

Szalay-Bobrovniczky Vince bekerült a Paks II. Zrt. felügyelőbizottságába, közben a cég jegyzett tőkéjét 61,1 milliárd forintra emelték.

Tavaly november végén csendben 61 milliárd forintra emelkedett a paksi atomerőmű beruházást menedzselő Paks II. Zrt. jegyzett tőkéje, az addigi 47,1 milliárd forintról - derül ki a nyilvánosan elérhető cégadatokból. Az állami tőkeemelésre számítani lehetett: ahogy a beruházás egyre nagyobb fordulatszámra kapcsol, egyre több pénzre van szüksége a projekttársaságnak. Ugyanakkor a tényleges kivitelezés vontatottan halad a hírek szerint, az engedélyezési eljárások csúszása, ezzel összefüggésben az orosz és az európai uniós szabványok összecsiszolásának nehézségei miatt. A tőkeemelés egy jel lehet arra, hogy a következő időszakban felgyorsulhatnak az események.

Nem ez volt az egyetlen változás a társaság életében 2018 második felében. Szeptemberben bekerült a felügyelőbizottságba Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára. Az természetes, hogy az állam képviselőt delegál az általa tulajdonolt társaság vezető testületeibe, az már kevésbé érthető, hogy miért pont a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárra esett a választás.

 

Szalay-Bobrovniczy korábban külügyi vonalon dolgozott, 2010 és 2014 között Bécsben volt nagykövet. A diplomata 2015-től dolgozik a Miniszterelnökségen, ahol kezdetben az európai uniós ügyekért felelt helyettes államtitkárként.

Szalay-Bobrovniczky Vince (forrás: Facebook) Szalay-Bobrovniczky Vince (forrás: Facebook)

Pár napja azzal vétette észre magát, hogy az Echo tévé műsorában a civileknek szánt támogatásokkal kapcsolatban azt mondta: "Igyekszünk kiszűrni minden olyan szervezetet, amelyikről úgy gondoljuk, hogy nem végez valós munkát, hanem alapvetően olyan politikai célokat kíván megvalósítani, amelyekkel nem értünk egyet."

Ezt hírmagyarázók úgy értelmezték, hogy a sorosistának bélyegzett civil szervezetekre utalt, amelyeket minden eszközzel távol akarnak tartani a mintegy 6 milliárd forintos támogatási kerettől.

Testvére, Szalay-Bobrovnicky Kristóf jelenleg Magyarország nagy-britanniai nagykövete.

Visszatérve a Paks II. Zrt.-re, a társaság a 2012-es alapítása óta minden üzleti évében veszteséget ért el, adózás előtti eredménye az utolsó lezárt évében, 2017-ben -2,39 milliárd forint volt. Ez szintén magyarázható azzal, hogy az előkészítési szakaszban pénzt még nem termel a projekt, ellenben kiadások bőven keletkeznek.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.