<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Falu Program civil szervezeteinek szétosztott pénzből jutott közel 7 millió forint Szalay-Bobrovniczky Kristóf alapítványának az elmúlt két évben.

A Népszava nézett utána, hogy a Magyar Falu Program elméletileg civil szervezeteknek juttatott állami forrásaiból hány a kormánypártokhoz köthető alapítvány kapott pénzt. A lap összesítése szerint a tavaly támogatott 1450 szervezetből 113 egyértelműen köthető a Fidesz-KDNP pártszövetséghez, és az általuk kapott összesen 425 millió forint a tavaly e célra fordított támogatások közel 10 százaléka.

"Ezen alapítványok, egyesületek elnökei, képviselői ugyanis mind valamilyen tisztséget töltenek vagy töltöttek be a kormánypárt színeiben, vagy épp nyíltan kampányoltak a választások előtt a fideszes jelölt mellett"

- fogalmaz a lap.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszteri kinevezése után az összeférhetetlenségi szabályok miatt megvált céges érdekeltségeitől, de ez nem vonatkozik a civil szervezetekre, így a miniszter jelenleg is kuratóriumi elnöke a Felcsút melletti Tabajdon bejegyzett Némethy Bertalan alapítványnak. E tisztségében a megnyert támogatások elköltéséről is ő dönthet.

Az alapítvány 2020-ban 5 millió, 2022-ben pedig 1 895 000 forint közpénzt kapott a Magyar Falu Program keretében.

A Népszava megkereste a programot koordináló Miniszterelnökséget is a honvédelmi miniszter alapítványának támogatása ügyében, de választ nem kaptak. Viszont a Honvédelmi Minisztérium az alábbiakat közölte cikkünk megjelenés után:

"A sajtóban megjelent állításokkal ellentétben Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Némethy Bertalan Alapítványnak alapítója soha nem volt, elnöki pozíciójáról lemondott, kuratóriumi tagsága 2022. június 7-i hatállyal megszűnt.
Így az Alapítvány vezetésében semmilyen módon nem vett és nem vesz részt. A nemzetközi és magyar lovassport-élet egyik legnagyobb alakjaként ismert Némethy Bertalan - aki Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagybátyja volt - szellemi és szakmai örökségének emléket állító alapítvány a magyar lovaskultúra és lovashagyományok támogatására és népszerűsítésére, illetve az örkényi  Lovaglótanárképző Intézet szellemiségének ápolására létrejött nonprofit szervezet. A több mint 15 éve működő alapítvány helyet és lehetőséget biztosít a lovas szabadidős és versenysport-tevékenységekre, tovább örökítve a magyar kultúrától elválaszthatatlan lovas életmód tradícióit."

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a napokban egy szintén ehhez a programhoz kapcsolódó érdekes ügy kapcsán látogatott Pétervásárára.